РЕФЕРЕНТНА КАМАТНА СТОПА ОСТАЈЕ ЈЕДАН ОДСТО: Одлучио ИО Народне банке Србије

Б. Ца.

13. 04. 2021. у 13:45

ИЗВРШНИ одбор Народне банке Србије одлучио је на данашњој седници да референтну каматну стопу задржи на нивоу од један одсто. Пре свега ИО је имао у виду да се ефекти претходно донетих мера монетарне и фискалне политике могу очекивати и у наредном периоду, као и да је најављен трећи пакет мера помоћи привреди и грађанима.

РЕФЕРЕНТНА КАМАТНА СТОПА ОСТАЈЕ ЈЕДАН ОДСТО: Одлучио ИО Народне банке Србије

Д. Балшић

Истичу раст производње у прерађивачкој индустрији, која како у НБС кажу, поред пољопривреде, води даљи раст нашег извоза, који је остао географски и производно распрострањен као резултат снажног прилива страних директних инвестиција у Србију у претходним годинама, претежно у разменљиве секторе.

Промет у трговини на мало од маја прошле године бележи позитивне трендове, а у наредним месецима требало би да буде достигнут ниво БДП од пре кризе.

- Народна банка Србије наставља да осму годину заредом, и у условима пандемије, испуњава свој основни циљ - обезбеђење ниске и стабилне инфлације - кажу у саопштењу. - У складу са очекивањима, инфлација се у марту вратила у границе циља и износила је 1,8 одсто међугодишње. Исто толико је износила и базна инфлација, која се није мењала у односу на фебруар. Извршни одбор очекује да ће инфлација и у наредном периоду бити ниска и стабилна, у оквиру доње половине циљаног распона. Важан фактор ниске и стабилне инфлације била je и остала обезбеђена релативна стабилност девизног курса, као и усидреност инфлационих очекивања финансијског сектора и привреде, која потврђују кредибилитет монетарне политике.

Како у НБС објашњавају, очекује се раст зоне евра, као и Немачке и Италије, наших најважнијих трговинских партнера, што ће се позитивно одразити на извоз наше привреде. Брзина опоравка светске привреде опредељиваће кретања на међународном финансијском тржишту и токове капитала према земљама у успону, а тиме и Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)