ЗАТВОРЕН РУДНИК "ЗИЂИНА" У БОРУ: Инспекција ради даноноћно, кинеска компанија мора да заврши пројекте

Танјуг

13. 04. 2021. у 11:23

ПОТПРЕДСЕДНИЦА Владе Србије и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић изјавила је да је због заштите животне средине кинеској компанији Зиђин у Бору затворен рудник Јама, као и да та компанија мора до 30. априла потпуно да заврши ново постројење за пречишћавање отпадних вода како би се река Пек заштитила од загађења.

ЗАТВОРЕН РУДНИК ЗИЂИНА У БОРУ: Инспекција ради даноноћно, кинеска компанија мора да заврши пројекте

Фото: Депоситпхотос

Михајловић је рекла да сада министарства за енергетику и животну средину раде заједно, што раније није био случај, као и да су инспекције даноноћно на терену, како на водотоцима тако и у рудницима.

- Затворили смо рудник Јама компаније Зиђин, то нико није радио у претходном периоду, иако се знало да је у претходних годину или две било проблема. Инспекција им је наложила да не могу да раде ништа без одобрења Министарства за рударство и енергетику. То значи да треба да имају потврде од Министарства заштите животне средине, као и да морају да заврше одредеђене пројекте за неке ствари које већ раде, а које још нису завршили - навела је Михајловић.

Када је реч о реакцији државе како би се заштитила река Пек, Зиђин мора до 30. априла потпуно да заврши ново постројење за пречишћавање отпадних вода да би могли да их испуштају у Пек.

Фото Танјуг

На питање зашто држава раније није реаговала, Михајловић истиче да није било једноставно, али да закон мора да се поштује.

Додаје да увек има и тога да неко покушава "побочним везама" да постигне нешто што није у складу са законом, али да је најважније да и компаније схвате да је и за њих много боље и јефтиније да испоштују еколошке стандарде него да им се обустави производња.

Надлежни инспектори су крајем марта контролисали рад компаније Зиђин копер и наложили обуставу свих активности на изградњи три вентилциона и сервисног окна, као и ископа у руднику Јама у Бору.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)