ТАБАКОВИЋ И ММФ О МЕРАМА У ПАНДЕМИЈИ: Ефикасном економском политиком ублажени су негативни утицаји вируса корона

Танјуг

12. 04. 2021. у 18:22

ПРИМЕЊЕНЕ ефикасне мере економске политике држава средње, источне и југоисточне Европе значајно су ублажиле негативне утицаје пандемије на националне привреде, оцењено је данас на скупу гувернера централних банака и министара финансија тих земаља.

ТАБАКОВИЋ И ММФ О МЕРАМА У ПАНДЕМИЈИ: Ефикасном економском политиком ублажени су негативни утицаји вируса корона

Фото: Танјуг

Одговор економских политика без преседана помогао је у заштити привредне структуре, чиме је сачувана добра основа за брже враћање на преткризни ниво, које се очекује у току ове и наредне године, оцењено је на виртуелној конференцији коју је организовао Алфред Камер, директор Сектора за Европу ММФ-а.

На конференцији је, испред Србије, учествовала гувернер Јоргованка Табаковић, која је и гувернер Републике Србије у Међународном монетарном фонду, наводи се у саопштењу Народне Банке Србије.

Током скупа на високом нивоу анализиране су мере које су владе и централне банке предузимале као одговор на пандемију и дискутовало се о политикама којима се даје подршка убрзању опоравка економија уз истовремено минимизирање средњорочних последица од кризе.

Програми за очување радних места који су спроведени у великом броју земаља, допринели су очувању милиона радних места.

Такође, презентовани су економски изгледи и изазови за Европу за наредни период у којем пандемија и даље представља изазов.

Закључено је да су производња и дистрибуција вакцина приоритет ове године, и да је убрзање процеса вакцинације кључни предуслов за бржи опоравак.

Приоритет је и стварање могућности за опоравак након пандемије уз што мање последица.

Како се економије буде враћале "новој нормалности" политике ће поново бити фокусиране на структурне изазове који су претходили кризи, или су кризом погоршани, наводи се у саопштењу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)