ДЕВИЗНЕ РЕЗЕРВЕ ВЕЋЕ: На крају марта износиле 14.275,5 милиона евра

Б. Ца.

12. 04. 2021. у 16:01

БРУТО девизне резерве Народне банке Србије су на крају марта износиле 14.275,5 милиона евра, што је за 852,8 милиона евра више у односу на фебруар.

ДЕВИЗНЕ РЕЗЕРВЕ ВЕЋЕ:  На крају марта износиле 14.275,5 милиона евра

Фото: Depositphotos

Девизним резервама на овом нивоу обезбеђује се покривеност новчане масе M1 од 141 одсто и више од шест месеци увоза робе и услуга, што је двоструко више од стандарда којим се утврђује адекватан ниво покривености увоза робе и услуга девизним резервама.

Нето девизне резерве, девизне резерве умањене за девизна средства банака по основу обавезне резерве и другим основима, на крају марта износиле су 11.871,9 милиона евра и за 879,2 милиона евра су повећане у односу на крај претходног месеца.

Повећање бруто девизних резерви у марту, резултат је првенствено прилива по основу емитовања дванаестогодишње еврообвезнице Републике Србије у еврима - 970,9 милиона евра, до сада најдуже рочности, на међународном финансијском тржишту крајем фебруара, у номиналном износу од милијарде евра по купонској стопи од 1,65 процената и стопи приноса 1,92 одсто.

Нето приливи у девизне резерве током марта, остварени су и по основу донација, управљања девизним резервама и другим основима - укупно 88,1 милиона евра. На повећање девизних резерви у марту додатно је утицао позитиван ефекат тржишних фактора у нето износу од 157,4 милиона евра.

Обим реализоване трговине девизама на међубанкарском девизном тржишту у марту износио је 468 милиона евра и био је за 13 милиона евра мањи него у претходном месецу. У прва три месеца ове године, у међубанкарској трговини реализовано је укупно 1.525,8 милиона евра.

У марту, као и од почетка ове године, вредност динара према евру готово је непромењена. Народна банка Србије је на међубанкарском девизном тржишту у марту купила и продала исти износ девиза - по 45 милиона евра

Посматрано од почетка године, Народна банка Србије је, ради одржавања релативне стабилности на девизном тржишту, нето продала 50 милиона евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)