СРБИЈА ПРИПРЕМЉЕНА НА ШОК: Табаковић изнела информације у јавност

Б.Ца.

12. 04. 2021. у 13:03

СРБИЈА се нашла у групи земаља за које се предвиђа да ће током наредне године имати највећи номинални раст на свету. Пандемија је шок без преседана, али смо пре пандемије радили тако да смо Србију припремили да са знатно јачим основама може да бележи динамична и одржив раст, као и да се суочава са различитим врстама шокова

СРБИЈА ПРИПРЕМЉЕНА НА ШОК: Табаковић изнела информације у јавност

Фото: Танјуг

Ово је изјавила Јоргованка Табаковић, гувернер Народне банке Србије. Према њеним речима, током осам година спроведена је комплетна економска трансформацију земље, што се види кроз ниску и стабилну инфлацију, релативно стабилан курс динара, успешну фискалну консолидацију, отварање фабрика, снажан раст запослености и извоза.

Подсетила је да су стопе раста биле више од четири посто у 2018. и 2019. години уз уз снажан допринос инвестиција - домаћих и страних. Истакла је да се током пандемија Србија издвојила и обимним и правовременим пакетом мера подршке, вредан близу 13 одсто БДП.

Табаковић је оценила да је Србија у многим областима економије већ достигла или прешла преткризни ниво, и навела да је реч о индустрији, извозу робе, трговини на мало, као и по броју запослених.

- Просечна нето зарада је на нивоу целе 2020. године повећана за 9,4 одсто. Укупна формална запосленост је у фебруару ове године већа за 59 хиљада људи у односу на фебруар прошле године, при чему је раст воден растом запослености у приватном сектору за 58 хиљада људи - истакла је она и истакла да је Србија и лане имали раст извоза у земље ван ЕЗ, попут земаља централне Европе, Кине, САД.

Учешће капиталних инвестиција државе у БДП је прошле године повећано на 5,4 одсто, са 4,9 одсто из 2019. године.

Табаковић је рекла да су девизне резерве не само сачуване већ су и додатно оснажене у кризној 2020. години, и то за 113,2 милиона евра, а њихов раст настављен је и у овој години за 783,9 милиона евра тако да су на крају марта достигле 14,3 милијарде евра. Додала је да је у сектору информационо комуникационих технологија (ИКТ) остварен раст извоза и у 2020. години.

- Али он није једини. Извоз пољопривреде који је од 2012. скоро дуплиран - са око 750 милиона евра на скоро 1,3 милијарди евра у 2020. години. Пољопривреда је управо она компонента која је направила ону неопходну разлику и помогла расту БДП-а - рекла је Табаковић. - У годинама пре пандемије домаћи туризам убрзано развијан, између осталог, и кроз програм ваучера. Током летњих месеци прошле године управо је домаћи туризам надоместио велики део изостанка страних туриста, а ми смо уживали у лепотама наше земље.

Како је навела, све су то разлози зашто је Србија и у групи земаља којима је кредитни рејтинг током пандемије или задржан или повећан, што је заиста реткост.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)