АРМАТУРА И СТИРОПОР "ЗИДАЈУ" ЦЕНЕ: Грађевински материјал на стовариштима бележи незапамћено поскупљење

Е. Б. ТАЛИЈАН - В. ИЛИЋ

12. 04. 2021. у 10:22

ГОТОВО сав грађевински материјал је од почетка године знатно поскупео, а неки производи чак и до 80 одсто! Трговци истичу да овакав скок цена у тако кратком периоду не памте од деведесетих година.

АРМАТУРА И СТИРОПОР ЗИДАЈУ ЦЕНЕ: Грађевински материјал на стовариштима бележи незапамћено поскупљење

Архива

Купци на стовариштима широм Србије морају да издвоје више новца за арматуре и све производе који садрже гвожђе, термоизолациони материјал, ОСБ плоче, оплату, фасадне мрежице... Ово би могло да се одрази и на раст цена станова у новоградњи, јер је у овом тренутку тражња повећена.

Тања Апрцовић, из једног познатог београдског стоваришта, наводи да су производи црне металургије у просеку скупљи 40 одсто. Међу њима у градњи највише учествује бетонско гвожђе, односно арматура, чија је цена за толико виша.

- И сав грађевински материјал који долази из Кине поскупео је од 20 до 40 процената због високе цене превоза робе контејнером - каже Апрцовићева. - То су на пример, фасадне мрежице, угаоне лајсне и оплата, која се користи за шаловање.

Цена стиропора је, како наводи, порасла за 80 одсто!

У Чачку су блокови и црепови поскупели за око три динара, стиропор "петица" је са 170 "скочио" на 230 динара по квадрату, лепкови имају вишу цену за око 20 одсто. Један од власника грађевинског стоваришта каже да су и они збуњени, сваки час раде нивелацију цена, и истиче да су посебно у шоку њихове муштерије.

- Највише је поскупео лим од 15 милиметара, па је тако у јуну прошле године коштао 420, а сада 780 евра - каже Родољуб Поповић, један од познатијих чачанских привредника. - Овакав скок цена не памтим 30 година, колико се бавим овим послом.

Славица Живковић, руководилац Удружења савремене индустрије глинених производа Србије, наводи да су груби грађевински материјали, попут блока, цигле или црепа, поскупели за око пет процената, али да је велики скок код материјала за молерске и фасадне радове, односно за изолатерске радове.

Чачанину Милану Савковићу су на стоваришту рекли да очекују поскупљење, па је на време купио све.

- У јуну планирам да започнем градњу куће, већ сам купио сав материјал и тако сам уштедео много - каже Савковић. - Цене дивљају, буквално се мењају из дана у дан.

Горан Родић из Грађевинске коморе Србије оцењује да су ова поскупљења последица тога што смо уништили домаћу производњу и оријентисали се на увоз. Сматра да тај скок не мора нужно да утиче на продајну цену квадрата у новоградњи, коју диктира закон понуде и потражње.

- Продајна цена зависи од инвеститора, који ће, ако има простора да је подигне, без обзира на то да ли је грађевински материјал поскупео или није - објашњава Родић. - Добра локација "гута" све цене, а лоша мора да се прилагођава.

НЕСТАШИЦА

НА стовариштима у Србији нема довољно цигле, гитер и енергетског блока и цемента.

- Циглане не раде зими, залихе су се потрошиле, па цигле није било на тржишту два месеца, а од 1. априла су кренуле испоруке - објашњава Тања Апрцовић. - Блока нема довољно, јер је потражња већа од производње. Ови производи на стоваришта стижу из домаћих фабрика.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)