ОД МЛАДИХ 30 МИЛИОНА ЕВРА УСРЕД ПАНДЕМИЈЕ: У Научно-технолошком парку у Београду чије компаније извозе по целој планети

Јелена Динчић

11. 04. 2021. у 16:41

НАУЧНО-технолошки парк (НТП) у Београду основан је пре само нешто више од пет година, а до данас је у њему обучено више од 500 младих потенцијалних предузетника, подржано више од 100 компанија у развоју иновативних производа и услуга, развијено седам програма подршке и преко 3.500 студената прошло је основе технолошког предузетништва.

ОД МЛАДИХ 30 МИЛИОНА ЕВРА УСРЕД ПАНДЕМИЈЕ: У Научно-технолошком парку у Београду чије компаније извозе по целој планети

Јуре Галић / Фото Н. Скендерија

У години пандемије компаније чланице НТП Београд приходовале су више од 30 милиона евра, од чега преко 50 одсто долази из извоза, односно производа који су продати у преко 40 земаља на свету. Компаније чланице Научно-технолошког парка Београд данас запошљавају више од 850 високообразованих профила, а прошла година је осим малог јубилеја остала забележена и по значајним пројектима који су покренути уз подршку влада Србије и Швајцарске.

- Уз подршку Владе Србије добили смо донацију у опреми и успоставили нове лабораторије које користе наши млади људи и компаније за развој нових иновативних производа, од 3Д штампача преко ласерског сечења до различитих уређаја за мерење - објашњава, за "Новости", Гордана Даниловић Грковић, директорка Научно-технолошког парка Београд. - Опрема је стигла непосредно пред пандемију, није била ни у потпуности инсталирана када су млади људи схватили да на њој могу да штампају визире, и у року од неколико месеци дошли смо до 15.000 заштитних визира који су овде израђени.

НАША саговорница додаје да су на овој опреми развијени и израђени и први делови за заштитне маске и први српски респиратор и да је то просто показатељ шта може да се добије када такву опрему ставите на располагање младим иновативним људима са идејама, којом брзином успеју да направе нешто потпуно иновативно, јер у иновацијама је време велики фактор ако хоћете да се појавите на тржишту и будете међу првима.

Гордана Даниловић Грковић / Фото Н. Скендерија

Такође, уз подршку Владе Швајцарске покренут је нови пројекат у оквиру којег ће у наредне три године до 100 нових стартап компанија и тимова бити оснажено да развија своје иновације раме уз раме са светом, уз стручну и менторску подршку, као и финансирање у износу до 15.000 швајцарских франака.

- У току је први циклус програма "Раијзинг стартс", за који смо добили преко 180 пријава, а у могућности смо да подржимо само од 10 до 15 тимова по циклусу - додаје Гордана. - Драго нам је што се толико младих људи пријављује, јер 2015. године, када смо основани, били смо у ситуацији да доказујемо потенцијал који уопште није био видљив, а за само пет година НТП Београд је успео да покаже колико заиста Србија има могућности када говоримо о иновацијама.

У свом раду НТП Београд помаже иновативне тимове и компаније да буду тржишно оријентисани. Капацитет парка попуњен је за само три године постојања, а палета оних који овде развијају своје идеје је разновсрна. Међу компанијама има оних из света медицине, биофармације, развоја прехрамбених производа, енергетике, информационих технологија...

ЈЕДНА од компанија која се у парку успешно развија од самог оснивања је NOVELIC. Компанија развија патентно заштићену технологију радарских сензора за бесконтактну детекцију виталних људских знакова, људског присуства и покрета, у и око аутомобила будућности, индустријским постројењима и паметним кућама. У њиховим редовима данас је више од 120 запослених.

- Реч је о минијатурним радарским модулима, који имају много различитих примена као што су сензори за детекцију умора возача, за заузетост седишта, за виталне знаке, паркинг-сензори и сензори покрета - објашњава Јуре Галић, из компаније NOVELIC. - Успели смо да развијемо први српски радарски чип и потпуно смо оријентисани ка свету, сарађујемо са неким од најпознатијих светских компанија из аутомобилске, машинске и електронске индустрије, док у Србији засада немамо клијенте јер капацитети тржишта још увек нису такви.

С друге стране, у години која је за нама, док су сви били затворени у својим домовима, Милан Сундаћ и Александар Станковић покренули су сопствену апликацију My Fit World. Осмислили су платформу која је намењена како кондиционим, спортским и персоналним фитнес тренерима и кинезитерапеутима са једне, тако и спортистима и рекреативцима, са друге стране.

- Значајан бенефит је и детаљан увид у параметре напредовања клијената кроз историју рада и детаљне информације након завршеног тренинга, што даје основ за статистичку анализу и планирање даљих активности - додају наши саговорници. - С друге стране, вежбачи ма где се налазили имају приступ сопственом програму и могућност да ураде планирани тренинг, без обзира да ли је њихов тренер у могућности да буде физички присутан у датом тренутку или не.

Александар Станковић и Милан Сундаћ / Фото Н. Скендерија

Тако су услови за континуиран рад и напредак загарантовани, а професионалци постају неупоредиво приступачнији корисницима. Идеја се, како кажу, родила јер су радећи као професионални тренери имали много посла и били су лимитирани само на своје физичке капацитете, па су решили да направе базу вежби која је убрзо израсла у апликацију која ће се ускоро наћи и на светском тржишту.

ПАРК И У КРАГУЈЕВЦУ

ЈЕДНА од капиталних инвестиција у Крагујевцу биће изградња научно-технолошког парка. Изградња парка предвиђена је у Собовици, а за ову капиталну инвестицију Влада Републике Србије издвојила је 12 милиона евра. Циљ изградње парка је повезивање крагујевачког Универзитета са привредом, а идеја је да се кроз научно-технолошки парк на једном месту обједине наука и привреда. Изградња НТП утицаће и на развој

научноистраживачког рада у области природних наука, машинства, електротехнике, хемијских анализа и осталих области које су везане за природне и техничко-технолошке науке.

ИСТОРИЈА

НАУЧНО-технолошки парк Београд основан је 2015. године у партнерству Владе Рупублике Србије, Града Београда и Универзитета у Београду, уз подршку Владе Конфедерације Швајцарске, као место спајања и размене између институција, науке и привреде. НТП Београд се развио у ново технолошко језгро града које различитим програмима и активностима има кључан утицај на развој иновационог еко-система у Србији.

Осим Београда, научно-технолошки парк је отворен и у Новом Саду, Чачку и Нишу.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)