БИТКОИН ТРОШИ ВИШЕ СТРУЈЕ ОД АРГЕНТИНЕ: Потрошња енергије ће достићи свој врхунац 2024. године

Novosti online

09. 04. 2021. у 19:32

ПОТРОШЊА енергије и емисије угљеника повезане са рударењем биткоина драматично се убрзавају, нарочито у Кини.

БИТКОИН ТРОШИ ВИШЕ СТРУЈЕ ОД АРГЕНТИНЕ: Потрошња енергије ће достићи свој врхунац 2024. године

Фото: Free Images Pixabay

То се наводи у новој студији управо објављеној у Нејчр комјуникејшнс.

Без строжих прописа и промена политике, ти учинци би могли да поткопају глобалне напоре да се планета доведе у стање одрживости, тврде аутори.

Врхунац потрошње 2024.

Криптовалута биткоин ослања се на блокчејн технологију која омогућава јавно забележене пеер-то-пеер преносе путем шифрованих рачунарских мрежа без потребе за банкама. Рударење биткоина захтева стално трошење и / или ширење рачунарске процесорске снаге, што је повезано са повећањем потрошње енергије.

Кинески истраживачи Дабо Гуан, Шоујанг Ванг и њихове колеге прате симулацијски модел емисије угљеника у протоку емисија угљеника у биткоин блокчејн операцијама у Кини. С обзиром на тренутне трендове у експлоатацији биткоина, процењују да ће потрошња енергије из овог процеса достићи врхунац 2024. године, кад ће износити око 297 терават-сати и генерисати емисију 130 милиона тона угљеника, преноси хрватски портал Буг.

Те количине премашују укупне годишње емисије штетних (стакленичких) гасова у европским земљама попут Италије или Чешке. Аутори сугеришу да је политичка интервенција нужна како би се смањио утицај рударења биткоина на потрошњу енергије и емисију штетних гасова.

Иначе, у Кини се обави више од 75 одсто блокчејн операција у вези са биткоином, показују подаци које су аутори студије преузели са странице бтц.цом.

Регулација рударења

Испитујући различите сценарије, аутори закључују да тренутне политике попут опорезивања угљеника нису учинковите у сузбијању емисија из индустрије биткоина. Уместо тога, тврде, треба се окренути регулацији рударења биткоина. Само тако моћи ће да се промени тренутна структура потрошње енергије и смање будуће емисије проистекле из блокчејна.

(Bug.hr)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Fata Morgana

10.04.2021. 16:02

kakva prevara, bez IKAKVOG pokrića sem auto-propagande od samog emitera na mediju na kom se zasniva i jednino postoji - netu .. ovo je veća prevara od dolarske, apsolutna perverzija, Bitkoin je religija

Fata Morgana

11.04.2021. 12:42

@Petar - na šta troši? na neki algoritam koji niko video nije, koji radi niko ne zna šta, proizvodeći grejanje miliona kartica .. verujte, zakopao sam tone zlata veoma duboko, koje sada otkopava milioni kartica, a to sam im namerno toliko otežao da ih greje, a to troši struju u ogromnim količinama, verujte, to će uskoro biti jedina potrošnja, a onda zamislite samo koliko je moj bitkoin vredan .. i kad drugi poveruju u piramidu, moći će te jedno vreme za njega nešto i da kupite, verujte, ako verujete $, što ne bi BC?