ЗАХТЕВИ ФРИЛЕНСЕРА КОЈИ ПРОТЕСТУЈУ НЕПРОМИШЉЕНИ Попов: Незадовољних нема толико много као што се чини

Танјуг

09. 04. 2021. у 18:47

ИЗМЕНЕ Закона о порезу на доходак грађана одговарају великој већини фриленсера, сматрају у Удружењу фриленсера и предузетника Србије и наводе да је захтев дела фриленсера који протестују непромишљен или много лошији од предлога владе за решавање питања наплате пореза.

ЗАХТЕВИ ФРИЛЕНСЕРА КОЈИ ПРОТЕСТУЈУ НЕПРОМИШЉЕНИ Попов: Незадовољних нема толико много као што се чини

Фото: А. Станковић

Поводом протеста Удружења радника на интернету који се противе предлогу владе, председница Удружења фриленсера и предузетника Србије Маша Попов прецизира је да је непромишљен један од захтева фриленсера који протестују да сви плаћају порез 20 одсто.

Објашњава да по предложеним изменама закона, сви до око 500 евра месечних прихода не плаћају ништа, дакле немају ни дуг ни тренутне обавезе.

- Сви који зарађују више плаћају прогресивно, на пример, ко има месецне приходе 1.000 евра плаћа око 16 одсто, а ко има месецне приходе 1.500 евра плаћа око 21 одсто - каже Попов.

Објашњава да то практично значи да сви са месечним приходима мањим од 1.500 евра неће ништа плаћати или ће плаћати мање него што би платили сам порез, а притом им део уплаћене суме улази у пензиону масу.

Навела је да према анкети и истраживању Удружења фриленсера и предузетника Србије, фриленсери губе вољу за радом при оптерећењу од 20 одсто.

Попов наводи и да је истраживање показало да 86 одсто фриленсера остварује приходе мање од 120.000 динара месечно, суму на коју су укупна давања према изменама закона сада око 16 одсто што, а што, каже, одговара и жељи фриленсера да давања буду мања од 20 одсто.

- Како су давања тек на 1.500 евра око 21 одсто, то показује да овакве измене закона одговарају великој већини фриленсера - наглашава Попов.

Она је рекла да разуме и оне којима предложено решење не одговара, а за које каже да јесу гласнији, али да су у мањини.

- Незадовољних нема толико много као што се чини. Све више људи схвата позитивне стране предлога за измену закона и чињеницу да је предлог повољан за велику већину фриленсера у Србији - поручује Попов.

Став тог удружења је, каже, да до измена закона мора доћи, пошто цела ова ситуација већ предуго траје, а да све више људи схвата позитивне стране предлога за измену закона и чињеницу да је предлог повољан за велику већину фриленсера у Србији.

- Људи су дуго под стресом, уморни од неизвесности и једва су чекали да добију одговоре на бројна питања да би могли да наставе даље, да раде - рекла је Попов.Нагласила је да су многи бенефити измена закона и да је свима који су имали примања месечно до око 57.000 динара дуг у потпуности отписан, а немају ни тренутне обавезе.

- Они који имају веће уплате до неке суме од 1.500 евра месечно имају могућност да практично плаћају мање од 20 одсто колико износи сам порез, а да им притом део те суме уђе у пензиону масу и тако увећа пензију у будућности - прецизирала Попов.

Јако је битна, каже, и предвидивост пословања која је постигнута тако што све измене закона важе не само уназад, већ и годину дана унапред од октобра 2020, односно све до краја септембра 2021.

 -Сада људи знају колика су им давања, да ли им се неки посао исплати, да ли да наставе да раде као фриленсери или пак ако имају већа примања да пређу у неки од предузетничких модела - рекла је Попов.

Решење је такво, напомиње, да су апсолутно свима јасне и обавезе и могућности даљег пословања.

Навела је да се том удружењу јављају и чланови, али и они који то још нису, који су веома задовољни одлуком владе.

- На жалост, желе да остану анонимни, пошто су они који нису остали анонимни нападнути на друштвеним мрежама. Било је чак и претњи, пре свега упућених члановима преговарачког тима, а затим и увреда упућених и нама и онима који нас јавно подржавају - рекла је Попов.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (3)

Saša

09.04.2021. 20:51

Zakon koji reguliše prihode i rad frilensera, na način kako se taj rad realizuje poslednjih dve tri godine, bukvalno ne postoji. Država je frilensere prepoznala sada, sa zadrškom, a para u budžetu baš sada nema jer je privredna aktivnost ograničena zbog kovida. Bez želje da nekog zastupam i branim, činjenica je da Ustavom nije dozvoljena retroaktivnost, pa ako nije postojao adekvatan zakon, prema kojem su frilenseri dužni da kao privredni subjekti podnesu prijavu na registraciju i dobiju rešenje o porezivanju, ne može se proizvoljno određivati porez retroaktivno, kako kome padne na pamet. Tu je država zakasnila i zakazala. Nije bitno ni to da li većini odgovara ovaj predloženi model zakona o porezu. Porez se utvrđuje na osnovu zakona i na bazi pravičnosti i proporcionalnosti dobiti bez tendencije reketiranja građana.

Milan

10.04.2021. 10:29

Moras biti cudan covek da promenis krajem 2019 los zakon koji se 20 godina nije upotrebljavao samo da mozes od svoje omladine napraviti duznicko roblje, da trazis od njih da placaju stavke 5 godina unazad na koje nemaju prava (PIo i zdravstveno), da pregovaras sa njima kao na buvljaku, da im otmes udruzenje i pregovaras sam sa sobom, da im 6 meseci unistavas zivote psihicki da im ne das predlog sta ih ceka u buducnosti... Ne znam ko je sve ovo osmislio, ali da sam na vlasti brzo bi ga se resio jer je suvise mnogo otudjen od naroda i nije dobro ga imati u svojim redovima.