ХОЋЕ ДА СЕДНУ ЗА СТО: Фриленсери од среде почели да кампују испред Скупштине и јуче блокирали саобраћај

Б. Ца. - С. Б.

09. 04. 2021. у 09:00

УДРУЖЕЊЕ радника на интернету одржало је јуче протест испред Скупштине Србије, незадовољни изменама закона о порезу на доходак грађана и доприносима, који су ушли у скупштинску процедуру.

ХОЋЕ ДА СЕДНУ ЗА СТО: Фриленсери од среде почели да кампују испред Скупштине и јуче блокирали саобраћај

Фото И. Маринковић

Њихово усвајање би омогућило спровођење Владиног предлога о решавању њихових дугова, али фриленсери верују да треба да им се у потпуности отпишу старе обавезе и нађе прихватљиво решење за будућност. Зато су одлучили да разапну шаторе испред Народне скупштине и кампују до суботе 10. априла, када ће се придружити великом еколошком протесту.

Уз пароле и музику њих неколико стотина је још једном покушало да оствари своје захтеве. Учесници протеста су блокирали кратко и саобраћај ка Теразијама.

БРНАБИЋ: РАЗГОВОР "ДА", УЛТИМАТУМ "НЕ"

ПРЕМИЈЕРКА Ана Брнабић огласила се јуче поводом захтева фриленсера. Поручила је да је Влада постигла одлично компромисно решење по питању наплате пореза фриленсерима и да јој је жао што део њих протестује, као и да је увек спремна за додатни разговор, али не и за ултиматум.

- Хоћемо да видимо шта можемо да урадимо, али тако да сви грађани пред законом и институцијама буду једнаки - навела је Брнабићева и додала да је држава дала све од себе да се нађе компромисно решење, које је и прихватило Удружење фриленсера и предузетника Србије, а Удружење радника на интернету није.

Дражава је наиме понудила да се у случају ранијих прихода, рачуна неопорезив део од 32.000 динара и 43 одсто признатих трошкова, тако да сви који су зарађивали до 56.000 динара не би дуговали ништа. Остали би неплаћене обавезе могли да отплаћују током будућих десет година. Када је реч о актуелним обавезама, предвиђа се 18.300 неопорезивих динара, али не и признати трошкови. Евентуално другачији модел био би дефинисан током израде Закона о флексибилним облицима рада.

Фриленсери, међутим, протестима желе да спрече усвајање предложеног решења. Позиву су се одазвали млади из више градова Србије. Од среде спавају пред Скупштином.

- Иза нас је шест месеци борбе - поручио је Милан Погачар, председник Удружења.

- Ово треба да је порука да постоје људи који решавају проблем. Када год постоји проблем, устаћемо на ноге. Појавила се премијерка Ана Брнабић и рекла да је спремна за разговор.

Спремни смо да седнемо за сто. Мислим да ће борба још трајати.

Камповање пред парламентом се наставља. Извесно је да ће дочекати суботу и 13 часова, за када је заказан велики еколошки протест.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)