ДАНАС И ДРУГИ ДЕО ПЛАТЕ: Држава почиње да исплаћује минималац

Танјуг

08. 04. 2021. у 07:21

ИСПЛАТА пола минималне зараде за март почиње данасч у оквиру трећег пакета државне помоћи привреди и грађанима, а за њу се пријавило 251.517 фирми са 1.140.000 запослених.

ДАНАС И ДРУГИ ДЕО ПЛАТЕ: Држава почиње да исплаћује минималац

Фото Н. Фифић

Тиме ће на наменске рачуне које је отворила Управа за трезор држава исплатити 17,5 милијарди динара.

Пријава за добијање половине минималца за април је у току, почела је 1. априла на порталу Пореске управе и трајаће до краја месеца.

Трећи пакет предвиђа исплату половине минималне зараде за три месеца, од марта и то за предузетнике, микро, мала, средња и велика предузећа.

Тај део привреде запошљава око 1,5 милиона људи, а за ту меру је из буџета Србије издвојено 69,8 милијарди динара.

Новац ће бити уплаћен на посебне наменске рачуне који су за привреднике аутоматски отворени, а одатле ће новац моћи искључиво да буде пребачен на рачун запосленог.

Послодавци који узму помоћ не смеју да отпусте више од 10 одсто радника током три месеца по исплати последње половине минималне зараде и немају право исплате дивиденди.

Запослени у угоститељству и туризму, туристички водичи и рент-а-кар агенције, поред исплате три половине минималца добиће још једну целу минималну зараду.

Такође, свим градским хотелима биће исплаћена новчана помоћ од 350 евра по лежају и 150 евра по соби, а аутопревозници ће добити 600 евра месечно за сваки аутобус.

Од 28. априла до 15. маја, електронским или телефонским путем, почиње пријављивање грађана за помоћ од 60 евра, док ће пензионерима, примаоцима новчане социјалне помоћи и лицима у заводу за извршење кривичних санкција помоћ бити уплаћена без подношења пријаве.

Прва исплата од 30 евра помоћи почеће у мају. Пензионерима ће у мају и новембру бити исплаћено по 30 евра помоћи, као и осталим грађанима, а у септембру ће добити још 50 евра.

Додатна помоћ следује и незапосленима који ће, поред 60 евра за све грађане, добити и додатних 60 евра у јуну. Такође, додатну помоћ од 100 евра добиће и грађани на Косову и Метохији, укључујући и децу.

Незапослени грађани на КиМ добиће 200 евра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)