ОД ДРЖАВЕ ПОЛОВИНА ПАРА ЗА ИЗОЛАЦИЈУ: Ево када ће почети пријављивање грађана за средства за замену столарије и унапређење грејања

Е. Б. ТАЛИЈАН

08. 04. 2021. у 10:00

ПРИЈАВЉИВАЊЕ заинтересованих грађана за доделу средстава за замену врата, прозора, уградњу изолације и унапређење грејних система, почиње у јуну.

ОД ДРЖАВЕ ПОЛОВИНА ПАРА ЗА ИЗОЛАЦИЈУ: Ево када ће почети пријављивање грађана за средства за замену столарије и унапређење грејања

Утоплљавање кућа уз помоћ из буџета

Тада ће бити формирана Управа за енергетску ефикасност, која ће заједно са локалном самоуправом финансирати половину трошкова домаћинстава за ову врсту радова. Ово је најавио државни секретар у Министарству енергетике Зоран Лакићевић, истичући да изолација и замена прозора може да допринесе да се 40 одсто смањи потрошња топлотне енергије. То значи и велике уштеде на рачунима.

- Грађани ће обезбедити 50 одсто средстава, а другу половину локална самоуправа и Управа за енергетску ефикасност - изјавио је Лакићевић. - Процедура ће бити таква да ће Министарство да распише јавни позив за локалне самоуправе у току овог месеца, а оне ће у јуну да распишу позив за грађане, након чега они могу да се пријаве.

Како репортери "Новости" сазнају, за уградњу квалитетне ПВЦ столарије у стану величине од 50 квадратних метара потребно је издвојити од 1.500 до 2.000 евра. То значи да би домаћинство требало да уложи од 750 до 1.000 евра, а исто толико ће обезбедити држава. За кућу исте квадратуре, осим замене или уградње прозора и врата, треба додати и трошкове за фасадну изолацију, а то је још око 1.000 евра. Домаћинства ће моћи да добију помоћ и за унапређење грејних система, а биће омогућено да се финансира и замена енергетски ефикасних уређаја у домаћинствима.

Драган Стевановић из једне познате београдске фирме која се бави производњом и уградњом столарије истиче да грађани, пре него што крену у планирање радова, треба да знају која врста прозора и врата је најбоља за уштеду енергије.

- ПВЦ столарија је много боља него алуминијумска када је у питању енергетска ефикасност - каже Стевановић. - Радили смо испитивања у лабораторији и она је показала боље резултате, иако су алу-профили знатно скупљи, они се користе за неке друге конструкције. Важно је да ПВЦ столарија буде квалитна, обавезно са ролетнама, јер и оне штите, а најзначајнија су стакла. Ништа не значи добар профил, ако нису добра стакла, јер је ту највећи губитак топлоте. Она треба да буду нискоемисиона, пуњена гасом - аргоном.

Како додаје, код добрих стакала, коефицијент проводљивости је много нижи. Он каже да је за уградњу квалитетне немачке, петокоморне ПВЦ столарије са алуминијумским ролетнама, за стан од 50 квадрата потребно до 2.000 евра, рачунајући прозоре и врата.

Бојан Шмигић, власник једне грађевинске фирме, каже да је за фасадну изолацију потребно издвојити око 20 евра по квадрату.

- Колико квадрата има кућа, толико квадрата је потребно и фасадне изолације - наводи Шмигић. - Квалитетна изолација треба да буде 10 центиметара. Уградња белог стиропора те дебљине је 16,5 евра по квадратном метру, а за један евро је скупље, ако је у боји. Квалитетнији материјал је камена вуна и кошта 22 евра по квадрату.

СА ФАКТУРОМ ЧЕКАЈУ КОМИСИЈУ

ДРЖАВНИ секретар у Министарству енергетике Зоран Лакићевић каже да би грађани требало са предузећем које ће обавити радове да направе предрачун и да га донесу у локалну самоуправу, када у јуну почне пријављивање за новчану помоћ.

- Онда се излази на терен, обилази домаћинство и након тога ће бити направљена листа и моћи ће да се почне са финансирањем тих радова - објашњава Лакићевић. - Тренутно трошимо дупло више енергије него у ЕУ, односно око 214 киловат-часова по квадрату грејне површине. Бацамо доста енергије кроз прозоре, а заменом спољне столарије можемо много да утичемо на смањење њене потрошње.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Šta je istina

10.04.2021. 16:56

Ako iznos od 1432,71 [din/m2 god] kojim sada plaćaju grejanje u Beogradu podelite sa prodajnom cenom kwh od 7,57 din, dobija se koliko se sada paća kwh godišnje po m2 stana =189,2615 kwh. Očitavanjem isporučene količine kwh/m2 stana u ovoj sezoni do 1.Aprila isporučeno je 96,3273 kwh/m2 stana.Stan od 60 m2 je platio 78.799,05 din za 11 meseci i kupljeno 10.409,3857 kwh, dok mu je isporučeno 60 m2 x 96,3273 kwh/m2=5.779,38 kwh. Kako niko nezna da se sa cenovnicima toplana ustvari kupuju akontaciono kwh za dve grejne sezone, jasno je da se ovako reklamira jedna nova prevara korisnika.