СРБИЈА ОТВОРЕНА ЗА САРАДЊУ: Министар Мали позвао инвеститоре из Бахреина да улажу у нашу земљу

Novosti online

06. 04. 2021. у 15:49

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије данас је истакао, говорећи на отварању пословних сусрета Србија – Бахреин, који су одржани у Палати Србија, да је наша земља отворена за сарадњу са том краљевином и да се нада да ће српски и бахреински привредници препознати одличне могућности за развој пословне сарадње и инвестиције.

СРБИЈА ОТВОРЕНА ЗА САРАДЊУ: Министар Мали позвао инвеститоре из Бахреина да улажу у нашу земљу

Фото: Министарство


 Министар се захвалио представницима и привредницима те арапске земље на посети Србији и нагласио да је за потенцијалне инвеститоре важно да знају да је наша земља потписница многобројних споразума који значе приступ огромним тржиштима.

-Закони у Србији су усаглашени са прописима који важе у ЕУ. То даје додатну сигурност вашим инвестицијама. С друге стране, ми још увек нисмо добили чланство у ЕУ, али имамо потписане уговоре са европском заједницом, са земљама CEFTA, EFTA, као и са земљама које имају чланство у Евроазијској економској  унији. Такође, имамо споразуме и са Турском. То значи да инвестирањем у Србију добијате отворено тржиште за милијарду људи широм света, где можете да извозите без пореза, без царинских такси. То је огромна предност Србије, коју смо успели да учврстимо претходних неколико година - нагласио је Мали и додао да је планирано закључивање више споразума са Бахреином, што ће обема странама пружити више поверења, сигурности, и отворити пут којим ће се корачати у годинама које долазе.

Напоменуо је да се као и друге земље широм света и Србија претходних 13, 14 месеци бори и за економију и за здравље грађана, али да су у нашој земљи избегнути црни сценарији, који су се догодили у неупоредиво развијенијим земљама.

- Без посла су остајали људи у Сједињеним Америчким Државама, у Великој Британији, Шпанији, Италији, затваране су фабрике, компаније престале да послују. У Србији смо успели да избегнемо тај сценарио. Имали смо три пакета подршке привреди и грађанима. Издвојили смо укупно 8 милијарди евра, што је скоро 13 одсто нашег БДП-а, а то није успело много земаља у свету - рекао је он и подвукао да је српска економија стабилна, а стопа незапослености прошле године нижа у односу на 2019. годину, као и да је јавни дуг стабилан, испод нивоа од 60 одсто, колико прописује Мастрихт.

Министар је рекао да се истовремено, поред борбе за економију, води битка и за здравље људи.

- На почетку пандемије успели смо да обезбедимо довољно маски, респиратора, лекова, али и да повећамо плате здравственим радницима два пута. Такође, исплатили смо им и додатну помоћ крајем прошле године. У рекордном року, за четири месеца, Србија је успела да изгради две ковид болнице. Нашим грађанима обезбедили смо да могу да бирају између четири вакцине против вируса корона, а ако не грешим, само неколико земаља у свету је имало сличне могућности - навео је он.


Мали је објаснио да је по питању економије, као и по питању здравства, Србија показала показала колико је јака и отпорна.

Фото: Министарство

 

- Тако је БДП у 2020, години пандемије и најгоре економске кризе икада, пао само 1,1 одсто. Ми смо остварили један од најбољих резултата у Европи, и то пре свега захваљујући пакетима помоћи које је држава обезбедила грађанима и привреди. То нам је омогућило да покажемо, не само да је наша економија отпорна, већ и да је српска влада урадила одличан посао да спаси економију земље. Погледајте друге земље и погледајте Србију, схватићете да смо заиста урадили добар посао - рекао је Мали.

Подсетио је на лоше економско стање државе у периоду од 2008. до 2012. године, због чега су биле неопходне тешке мере фискалне консолидације и реформе, које су уродиле плодом.

- Погледајте само стопу незапослености, ми смо успели да дођемо од 24 одсто, до 9 процената прошле године. И све то упркос највећој економској кризи на свету и упркос пандемији. Наша незапосленост је нижа у 2020, него 2019. године. То је заправо одличан показатељ колико је наша економија отпорна и колико добро смо таргетирали мере економске помоћи - објаснио је он.

Осврнуо се и на успех по питању страних директних инвестиција и чињеницу да је Србија два пута, од стране Фајненшел тајмса, била проглашена за шампиона по том питању.

- То такође говори о атрактивности наше земље, о добром систему опорезивања, подршци Владе Републике Србије, као и о поверењу које смо успели да изградимо са инвеститорима. Тако да поменута стопа незапослености уопште није изненађење - рекао је он.

Додао је да смо успели да одржимо јавни дуг и ове године, као и да је чак 5,6 одсто БДП-а предвиђено за капиталне инвестиције.

- Имаћемо чак осам нових ауто-путева до краја године у изградњи. Нисам сигуран да ћете пронаћи другу земљу у Европи која инвестира толико у своју инфраструктуру као Србија, у 2021. години. Инвестиције у здравство су такође актуелне, а ускоро почињемо да градимо и трећу ковид болницу, очекујем да ћемо положити камен темељац у року од 14 дана. Тиме желимо да омогућимо још бољу здравствену услугу грађанима Србије, али и да покажемо колико смо јаки и издржљиви у борби са кризом - навео је Мали.

Подсетио је да је Србија једна од ретких земаља која је ове године успела да повећа плате у јавном сектору, пензија и минималну цену рада, а која има стабилану монетарну политику, као и инфлацију.

- Ако вам је важно да инвестирате у неку земљу, онда вас интересује да функционишу фискална и монетарна политика, да се одржава неопходна стабилност. То нама даје кредибилитет, а вама сигурност да улажете новац у нашу земљу. Иначе, све што смо урадили, препознале су и рејтинг агенције. Само ћу поменути агенцију Мудис, која је прошлог месеца повећала кредитни рејтинг Србије - рекао је министар и нагласио да је наша земља кренула готово од нуле 2013, 2014. године.

Фото: Министарство

 


Данас, каже минстар Мали, Србија издваја додатних 14 милијарди евра за план „Србија 2025“, за изградњу брзих саобраћајница, ауто-путева, изградњу и реконструкцију железнице, за улагање у заштиту животне средине, изградњу индустријских паркова.

- Мислим да смо на правом путу да финализујемо планиране инфраструктурне пројекте до 2025. године. То ће Србију направити још атрактивнијом земљом за директне стране инвестиције. Марљиви смо, водимо рачуна о сваком динару и отворени смо за сарадњу - нагласио је Мали.

Госте из Бахреина и привреднике из Србије поздравио је и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Бранислав Недимовић, који је нагласио да очекује одличну сарадњу са овом азијском земљом.

- Веома смо заинтересовани за сарадњу са вама, посебно за извоз воћа, поврћа, говећег и телећег меса. Такође, заинтересовани смо и за ваше инвестиционе фондове, сарадњу са вашим компанијама, улагања у пољопривредну производњу - рекао је он и нагласио да је Србија лидер југоисточне Европе у аграру.

Привредницима из Србије обратио се извршни директор Државног инвестиционог фонда Бахреина Калид Омар Мохамед Ал Ромаихи и извршни директор Одбора за привредни развој Бахреина Калид Ибрахим Хумаидан.

Гости из Бахреина представили су потенцијал за сарадњу и инвестиције, као и подршку компанијама које се определе за инвестирање у тој земљи.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)