НАЈАВА СИНИШЕ МАЛОГ: У плану економски споразуми са Бахреином

Танјуг

06. 04. 2021. у 14:47

КАКО би економска сарадња између Србије и Бахреина била већа, у плану је да се у наредном периоду склопе споразуми којима би се избегло двоструко опорезивање и промовисале и заштитиле инвестиције обе земље, а то би са правне стране привредницима омогућило да лакше послују, изјавио је данас министар финансија Синиша Мали на отварању бизнис форума Србија-Бахреин.

НАЈАВА СИНИШЕ МАЛОГ: У плану економски споразуми са Бахреином

Фото: Танјуг

Мали је истакао да је у плану и да се договори споразум о стратешком удруживању са Бахреином, какав Србија већ има са Уједињеним Арапским Емиратима.

- Тим споразумима обе стране имаће више поверења. Желимо са те правне перспективе да направимо један пут којим ћемо моћи да ходамо у наредним годинама - рекао је Мали.

Поручио је привредницима из Бахреина да је Србија добра земља за инвестирање из више разлога, а између осталих навео је то што су наши закони у складу са европским, због статешског циља наше земље да постане пуноправна чланица ЕУ.

- То инвеститорима даје сигурност - указао је Мали.

Истакао је и да Србија има споразуме о слободној трговини са ЕУ, Евроазијском унијом, Турском, Цефтом, што свим инвеститорима који долазе овде отвара могућност за извоз без пореза и царине на тржишта од преко једне милијарде људи.

Мали је указао и да се Србија у последњих години добро показала у борби против пандемије и додао да је ту битку водила на два фронта - здравственом и економском.

Захваљујући пакетима подршке за грађане и привреду у укупном износу од осам милијарди евра привреда је успела да избегне сценарио отпуштања радника и затварања фабрика, додао је Мали.

- У Великој Британији, Шпанији, Италији и многим другим земљама милиони људи су остали без посла, јер су се компаније затварале. Ми смо успели да избегнемо тај сценарио, јер смо подржали привреду и грађане са три пакета помоћи - рекао је Мали.

Наша привреда је, каже, остала стабилна, Србија је имала најнижи пад БДП-а у Европи, незапосленост је у 2020. била нижа него 2019. године, а јавни дуг није угрожен и остао је испод 60 одсто.

С друге стране, додаје Мали, Србија се борила да за грађане обезбеди довољно маски, лекова, да изгради две ковид болнице, повећа плате здравственим радницима, али и да се избори за четири врсте вакцина.

Мали је указао да је Србија више пута проглашавана за земљу која, сходно својој економији, привлачи највише страних директних инвестиција, а то, каже министар, говори да је економски стабилна, да има добар систем опорезивања и да подржава инвеститоре.

Мали је говорио и о програму "Србија 2025" којим је планирано улагање 40 милијарди евра у инфраструктуру - аутопутеве, реконструкцију железнице, изградњу индустријских паркова, заштити животне средине.

- Тиме желимо да Србију учинимо још атрактивнијом за нове инвеститоре - рекао је Мали.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)