ДРЖАВА КУПУЈЕ 4.500 ПАРЦЕЛА: Поступак експропријације за колосеке од Новог Сада до Суботице почео пре годину дана

З. РАДОВИЋ

03. 04. 2021. у 13:28

БРЗА пруга би до краја године требало да повеже Београд и Нови Сад, а за јесен је најављен почетак радова на следећој деоници ка Суботици. Пре него што мајстори из кинеских компанија China Railway International и China Communications Construction Company почну да раде, потребно је регулисати власништво над парцелама преко којих ће бити постављене шине. На траси пруге за велике брзине Нови Сад - Суботица неопходно је урадити експропријацију чак 4.500 катастарских парцела.

ДРЖАВА КУПУЈЕ 4.500 ПАРЦЕЛА: Поступак експропријације за колосеке од Новог Сада до Суботице почео пре годину дана

Архива

Траса будуће пруге за велике брзине пролази кроз територију пет општинских, односно градских управа, Нови Сад, Врбас, Мали Иђош, Бачка Топола и Суботица, односно кроз територију 23 катастарске општине.

- Изградња брзе пруге Нови Сад - Суботица одвијаће се фазно, тако да се неће чекати завршетак целокупне експропријације да би почели радови на овој деоници - објашњава Ненад Станисављевић, из "Инфраструктуре железнице Србије". - Поступак експропријације на траси пруге за велике брзине између Новог Сада и Суботице започео је пре годину дана, у првом кварталу 2020. године, када су се стекли формално-правни услови за то. Одвија се без већих тешкоћа и у складу са роковима који су утврђени законом за ову врсту поступка. Процена је да би се до краја године могло очекивати да све парцеле на траси брзе пруге Нови Сад - Суботица правоснажно буду експроприсане.

Председник Вучић је прошле недеље приликом обиласка градилишта вијадукта у Бешкој, на траси пруге за велике брзине, најавио је да је планирано да радови на деоници од Новог Сада до Суботице започну у септембру ове године, али да до тада има још много посла око експропријације.

Пруга Нови Сад - Суботица, у дужини од 108 километара, трећа је деоница кроз Србију, у оквиру међународног пројекта изградње пруге за велике брзине Београд - Будимпешта. Вредност уговора је око 1,16 милијарди долара, а процењено је да би радови требало да трају 33 месеца од њиховог почетка.

КВАДРАТ 500 ЕВРА

НА деоници од Београда до Новог Сада, правоснажно су експроприсане све парцеле, изузев једне. Највећа процена за градско грађевинско земљиште коју је дао судски вештак била је 500 евра по квадратном метру, за центар Новог Сада.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)