ИНТЕРВЈУ Харис Теохарис: Срби ће бити наши први гости!

Ј. Субин

01. 04. 2021. у 12:00

ЗА нас је најважније да Срби путују у Грчку. Сваке године поздравимо више од милион туриста из ваше земље.

ИНТЕРВЈУ Харис Теохарис: Срби ће бити наши први гости!

Фото Н. Скендерија

Највећи губитак није финансијски, већ тај што је због пандемије безброј људи лишено права да се слободно креће. Надам се да је пут за отварање туризма већ отворен, како бисмо сви могли да испунимо своје снове и жеље.

У разговору за "Новости" ово је рекао министар туризма Грчке Харис Теохарис и најавио да ће врата њихове земље, за наше грађане, бити отворена од априла. У првој фази спроводиће се пилот-програм за Србију, ЕУ, САД, Британију, Израел и Уједињене Арапске Емирате.

Услови уласка у Грчку су познати, потврда о вакцинацији, негативан PCR или тест којим се потврђује да је неко прележао корону. Како ћете то контролисати?

- Уз ове услове, радиће се случајно узорковање на граничним прелазима, након што посетиоца одабере алгоритамски систем ЕВА, запослени ће радити додатну проверу. Вакцинација ће морати да се докаже потврдом, коју издаје надлежни орган сваке земље. Овај сертификат мора да садржи податке на енглеском језику и датум вакцинације сваке дозе мора бити проверљив.

МАШТАМ О СКАДАРЛИЈИ

Како вам се чини Београд, с обзиром на то да сте први пут у Србији?

- Први пут сам посетио Београд и помало је чудно да то нисам учинио до данас. Србија је увек била високо позиционирана на мојој личној листи дестинација. Из различитих разлога, међутим, раније нисам успео да путујем у вашу земљу. Што се Београда тиче, веома бих волео да видим старе и модерне архитектонске споменике, као и да посетим Ратни музеј и Музеј Николе Тесле. Али пре свега, волео бих да једноставно шетам улицама попут чувене Скадарлије, да осетим пулс града и његових становника. Уверавам вас да ћу се ускоро вратити са породицом.

Хоће ли грађани Србије моћи ове године да реализују уплаћене аранжмане у Грчкој?

- Хотелијери и предузетници из туристичког сектора у Грчкој, у консултацији са нашим Министарством, осмислили су флексибилне програме за потпуну надокнаду било које авансне резервације, која је остала неиспуњена, из разлога који су ван наших могућности. Српски туристи могу бити уверени да у Грчкој, у потпуности поштујемо њихов новац, достојанство и личност. Пре свега поштујемо пријатељство, које повезује наше народе и поверење, које је развијено између Срба и Грка протеклих година.

Шта грађане Србије може да очекује овог лета у Грчкој?

- Наш мото за ово лето је "Све што желите је Грчка". Срби који ове године отпутују у Грчку уживаће у посети и бити апсолутно здравствено сигурни. Грчка је пионир у заштити својих страних посетилаца, својих грађана и свих оних који се баве туризмом. Приоритет нам је вакцинација запослених у индустрији. Због тога ће српским туристима бити понуђено неупоредиво искуство гостопримства у Грчкој и слободног кретања, да посете споменике културе. Једина обавеза туриста је да се придржавају здравствених заштитних мера које важе за све грађане.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (0)