НОВА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ОНЕ КОЈИ ИМАЈУ ЗАМЕНСКЕ ВАУЧЕРЕ: Једна група грађана имаће предност

Танјуг

29. 03. 2021. у 13:40

СВИ грађани Србије који су прошле године узели заменске ваучере, имаће ове године предност у реализацији аранжмана, изјавила је данас министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић.

НОВА ИНФОРМАЦИЈА ЗА ОНЕ КОЈИ ИМАЈУ ЗАМЕНСКЕ ВАУЧЕРЕ: Једна група грађана имаће предност

Фото Бања Врућица

Истиче да се, према подацима YУТА, највећи број уговора о путовањима прошле године односио на Грчку, чак 85 одсто.

- Према подацима YУТА, закључено је 140.000 уговора, што значи да је реч о око 220.000 грађана који би требало да остваре своја права. Они ће апсолутно имати предност, могу да очекују до краја године да ће моћи да остваре своје ваучере у Грчкој чим се отвори летња сезона - рекла је Матић на заједничкој конференцији за медије са грчким колегом Харисом Теохарисом.

На питање како ће бити реализовани они ваучери у агенцијама које нису добиле лиценцу, Матић је одговорила да у Србији има око 100 агенција које имају лиценце, а друге које нису могле да обезбеде гаранцију или осигурање везано за путне аранжмане, прешле су на режим туристичких агенција које раде као посредници.

-То их ни у једном тренуку не спречава да реализују путовања која су прошле године била договорена - рекла је Матић.

Упитана коме грађани који имају право на заменска путовања да се обрате уколико агенција више не постоји, Матић је рекла да се обрате туристичкој инспекцији, која ће реговати и сигурно заштити права путника.

- Међутим, ми немамо податке да агенције не постоје. Ми имамо податке да су агенције пререгистоване и ако су биле организатори путовања, сада су посредници у продаји путних аранжмана - рекла је Матић.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)