ВУЧИЋ НА МОРАВСКОМ КОРИДОРУ: Ауто-пут ћемо изградити у року од три године, поносан сам на нашу Србију! (ФОТО/ВИДЕО)

С.БАБОВИЋ

29. 03. 2021. у 09:59 >> 11:35

ПРЕДСЕДНИК Александар Вучић данас је обишао радове на изградњи моста преко Јужне Мораве, на првој деоници Моравског коридора од Појата до Крушевца.

ВУЧИЋ НА МОРАВСКОМ КОРИДОРУ: Ауто-пут ћемо изградити у року од три године, поносан сам на нашу Србију! (ФОТО/ВИДЕО)

Фото: С. Бабовић

"Цео овај ауто-пут ћемо изградити у року од три године"

Председник је открио да ништа није "намештано" за овај обилазак, да заиста велики број људи свакога дана ради овде.

- Ми ћемо само у водотокове, да се људи никада не би суочавали са поплавама, уложити 200 милиона евра. Да нам је неко говорио да је то могуће, сви бисмо рекли да су то најобичније лажи - рекао је и додао да је поносан што радови напредују добро.

Истакао је да ће ово бити један од најширих, најмодернијих ауто-путева, где ће возачи имати све инфрмације о протоку саобраћаја, гужвама, па чак и информације о угоститељским објектима.

- Моравски коридор везује огроман број људи - каже председник и напомиње да се у близини налази и Врњачка Бања која је претекла и Златибор и Копаоник.

Каже, туристи ће тек долазити по завршетку изградње ауто-пута.

- Kada obilazim naša gradilišta, nikada ih u istoriji nismo imali оволико, ponosan sam na našu zemlju. Do sada smo investirali u avanse i u manji deo situacija koje se rade na ovom auto-putu 210 miliona evra srpskih para iz budžeta. Sada bez britanskih para, 480 miliona, teško da bismo mogli da ubrzamo ovako - rekao je Vučić i naglašava da će ovo dovoditi investitore i da će to biti za njih "Meka i Medina".

Напомиње да ће бити прилике и да се људи из иностранства врате и поново овде живе нормално.

- Цео овај ауто-пут ћемо изградити у року од три године и од Чачка до Ниша путоваће се максимално сат и по - истиче председник и додаје да су то "невероватне ствари".

"У понедељак или уторак ћу се вакцинисати"

Председник је на питање када ће примити вакцину рекао да ће то учинити идуће недеље.

- Чекам да прође милион ревакцинисаних што ће се десити сутра или прекосутра. У понедељак или уторак ћу се вакцинисати у једном од малих места и позивам људе да се вакцинишу. У Београду су бројеви стабилни, више не расту, а у Централној Србији и даље лагано расту, и то је одраз вакцинације. Број вакцинисаних који се заразе пада - напомиње Вучић.

Каже, покушаће да замоли све сељане и мештане да му се придруже у вакцинацији.

Навео је да држава сада тражи начин како да помогне Северној Македонији и Црној Гори по питању вакцина.

Каже да у Србији има још људи који желе да се вакцинишу и који ће то и учинити.

Како каже, сит је политичког препуцавања везаних за мере Кризног штаба и додворавања народу.

- Ја сам за то да слушамо струку, важнији ми је један живот од тога да ли ће нешто да ради ли не.

- Кад некоме умру отац, мајка, брат, син или ћерка, тада је крива држава. А и да није крива, наше је да чувамо животе. Имамо најблаже могуће мере.

- Прво да почнемо да спуштамо бројке, па ћемо да укидамо нешто - каже Вучић.

- Прекините са тим, пустите Кризни штаб да ради свој посао. Држава је озбиљна ствар, није игрица за почетнике да бисте се некоме додворавали. Морате да руководите спасавањем живота, чувањем лекара, ти људи попадаше с ногу - каже Вучић и пита да ли се неко пита како су ти људи.

- Мере ће бити укинуте кад буду укинуте и када епидемиолози то кажу - каже и додаје да би волео да мере никада нису ни увођене јер би наша економија била десет пута јача, али ће, наводи, увек подржати лекаре.

Каже, чини му се да су у Београду кренуле да падају бројке, али је, наводи, тешко изборити се са новим сојевима вируса.

- Хајде да се уозбиљимо и вакцинишемо - залључио је председник.

Коридор важан јер повезује исток са западом

Председник је истакао да је важно Крушевац спојити са Београдом и Нишем и да би било добро када би сви радови били завршени до марта 2024. године.

Вучић је приликом обиласка рекао да се нада да ће извођачи радова успети још да скрате најављене рокове и да ће већ средином следеће године бити завршен први део новог "дигиталног ауто-пута".

- Све између Краљева и Мрчајеваца је компликовано, око регулације тока река, ту смо највеће поплаве имали. Чачак овим радовима добија много, ако направимо везу са Крагујевцом, имаће везу са срцем Шумадије.

- То ће много да значи и за Ушће и за Рашку, Краљево, Баљевац, Нови Пазар... - каже председник.

- Ово ће бити значајан ауто-пут за нас, први дигитални ауто-пут, велики број људи живи на том подручју. Овај коридор је много важан јер повезује исток са западом - нагласио је Вучић.

 

- Драго ми је да можемо да гледамо овај напредак и важно је да Велика Британија подржава развој српске инфраструктуре - рекла је амбасадорка Велике Британије у Србији Шан Меклауд.

- Што се финансија тиче, ту су и наши британски пријатељи који нам помажу око пројекта - рекао је председник.

- Морава је ћудљива и сваки пут је плавила овде. Не можете да је зауставите, а однела нам је и живота и много имовине. Али, Срби не могу без Мораве, свуда где она иде има живота - казао је Вучић.

Председник је поново истакао значај вакцинације, јер да би људи радили, морају бити здрави.

Вучић је поручио да би експропријацију око Трстеника требало што пре завршити, јер ће то доводити инвеститоре.

- Од Појата до Крушевца имамо десет мостова и четири петље. Тренутно радимо на шест мостова и укупно 18 тачака. На два места радимо регулацију реке. За прве две секције ове деонице имамо све дозволе и решену експропријацију, и ту се радови интензивно одвијају - рекао је директор Коридора Србије Александар Антић,, приликом обиласка радова на Моравском коридору.

Према његовим речима, прве две секције могле би да буду готове до марта 2022. године, а врши се притисак на извођаче и да следећа секција буде комплетирана неколико месеци касније.

- У првој половини следеће године би све требало да буде готово - најавио је Антић.

Фото: С. Бабовић

 

Вучић: Терен тежи него што смо мислили

Председник је истакао да је терен тежи него што се мислило, а да се радови морају изводити веома пажљиво.

Вучић је затражио од министра Томислава Момировића да се убрза процедура издавања виза за раднике како би могли да се убрзају радови.

- Људи овде чекају путеве, а не да ли ће неки ћата да потпише визу за раднике, па уместо за један дан да изда визу то траје три месеца - рекао је Вучић министру Момировићу.

Казао је да је бесмислено да земља буде затворена за раднике ангажоване на великим пројектима.

Изградња Моравског коридора који ће спојити Расински, Рашки и Моравски округ, као и коридоре 10 и 11, кренула је у децембру 2019.године.Предвиђено је да аутопут укупне дужине од 112 километра има три деонице Појате-Крушевац(27,83км), Крушевац-Адрани (53,88км), Адрани-Прељина(30,66 км). Пролазиће кроз срце Србије долинама Западне, Јужне и Велике Мораве.

Први дигитални аутопут у Србији,који ће омогућити брже и поузданије размене информација са циљем повећања безбедног одвијања саобраћаја, повезиваће Чачак, Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац и Ћићевац.Како је раније предочено, Моравски коридор имаће 135 објеката(78 мостова,24 надвожњака,12 подвожњака,30-ак пропуста).   

Пројекат обухвата регулацију Западне Мораве, која је у прошлости услед изливања правила озбиљне проблеме становницима и пољопривредним добрима. Од Појата до Прељине требало би да се стигне за свега један сат и 10 минута.Иградња Моравског коридора поверена је америчко-турском конзорцијуму “Бехтел-Енка”.

Само су на овом делу првог дигиталног аутопута Појате-Прељина почетком марта интензивирана градилишта за темеље и стубове пет мостова, док су на преосталих пет у току били припремни радови.

Градилишта су паралелно активна и на 20-ом километру коридора у зони обилазнице код Крушевца дужине два километра.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (32)