ИМА ШАНСЕ ДА СЕ ОТВОРИ ЕВЗОНИ: Грчки министар туризма данас у Србији, на столу услови за улазак и летовање наших држављана

Е. Б. ТАЛИЈАН

29. 03. 2021. у 08:00

УСЛОВИ под којима ће српски држављани моћи на летовање до својих омиљених дестинација на Јонском и Егејском мору требало би да буду познати након данашњег састанка министарке туризма Татјане Матић са грчким колегом Харисом Теохарисом у Београду.

ИМА ШАНСЕ ДА СЕ ОТВОРИ ЕВЗОНИ: Грчки министар туризма данас у Србији, на столу услови за улазак и летовање наших држављана

Илустрација / Фото Depositphotos

У име приватног сектора туристичких агенција, са њим ће разговарати и директор асоцијације ЈУТА, Александар Сеничић. Он, у разговору за "Новости", истиче да је један од приоритета да се улазак омогући свима који су се вакцинисали, без обзира на порекло цепива, али и онима који нису.

- Веома је значајно да грађани који се нису вакцинисали имају избор и да Грчка признаје PCR или антигенски, али и тест на антитела, што би људима омогућило да на јефтинији начин путују - објашњава Сеничић. - Најважније је да сви који испуне услове могу да уђу у Грчку и искористе одмор.

Последњих дана су медији преносили да је планирано да прелаз Евзони, на граници Северне Македније и Грчке, остане затворен и ове године, осим за оне који имају потврду о пребивалишту у тој земљи, јер Грци немају техничких могућности да ту повремено обављају тестирање. Сеничић каже да, ипак, постоји шанса да се отвори.

- Добио сам информацију да се то само разматрало као могућност и да суштински и они желе да Евзони буде отворен, о томе ћемо разговарати са њима - каже наш саговорник уочи данашњег састанка. - Може се наћи начин, ако се жели.

Грчки министар Теохарис недавно је најавио да ће та земља отворити границе 14. маја, а да ће за улазак бити потребан сертификат о здравственом стању, али да ће се спроводити и насумични тестови. Како су "Новости" већ писале, у нашем Министарству туризма очекују да ће грађани Србије имати могућност да под одређеним условима улазе у Грчку од 1. маја до 1. октобра, што би требало на данашњем састанку да буде дефинисано. Планирано је потписивање заједничког става обе земље о доброј вољи за сарадњу. То ће бити претходница усвајању меморандума и дигиталних сертификата о вакцинацији, који би требало да омогуће лакши улаз грађанима који су примили цепиво.

Указујући на проблем са неизмиреним обавезама грчких угоститеља за прошлогодишње аранжмане, Сеничић истиче да ће захтевати појашњење на који начин грчка држава може да помогне да се заштите паре наших грађана.

- Њима је кроз измену закона омогућено да тај новац са партнерском агенцијом одраде до краја ове године, или да га врате до 1. јануара следеће - наводи Сеничић. - Неки су добили надокнаду, неки ваучере за прошлу годину, а нас занима да ли грчке власти могу да помогну онима који нису искористили ваучере, да на неки начин притисну угоститеље и хотелијере да измире дуговања до 1. јануара према агенцијама, како би оне могле да врате новац путницима.

Он страхује да би могло да се догоди да грчки угоститељи кажу партнерима у Србији да неће радити ове године, јер се плаше због пандемије. Основни разлог би, у ствари, био да су примили новац и потрошили, а нису дали услугу и сада немају одакле да финансирају сезону. Онда се окрећу другим тржиштима како би узели "жив" новац за ову годину, а враћање обавеза могу да пролонгирају.

- У том случају ми онда улазимо у судске спорове што може да произведе велике економске и социјалне проблеме. Ради се о великом броју људи, а агенције немају тај новац и уколико га не добију назад од партнера, ући ће у стечај - прецизира Сеничић. - Зато ћемо о томе да разговарамо са министром.

РЕШЕЊЕ ЗА ВЛАСНИКЕ НЕКРЕТНИНА

СЕНИЧИЋ истиче да би пре 15. маја требало направити модел према којем би грађани који имају некретнине у Грчкој, као и власници туристичких агенција, могли да уђу у ту земљу.

- Српски држављана који имају некретнине у Грчкој, сада могу да уђу у земљу уз посебан документ из амбасаде и обавезан PCR тест, али како су тамо мере врло ригорозне већина ту могућност до сада није искористила - објашњава Сеничић. - Радници у агенцијама и њихови власници који имају уговор са грчким партнерима, морали би да се виде пред сезону.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)