ВЕТЕРИНАРИ "ЧЕШЉАЈУ" СВЕ ОБОРЕ: Афричка куга свиња потврђена у четири села параћинске општине

З. РАШИЋ

26. 03. 2021. у 10:20

АФРИЧКА куга свиња је откривена у четири села параћинске општине - Рашевици, Сикирици, Чепуру и Трешњевици - па је сточна пијаца у граду на Црници затворена за промет ове врсте стоке, а оперативне службе ветеринарских станица, те надлежног Института и Ветеринарске инспекције свакодневно на терену пописују грла и проверавају њихово здравље.

ВЕТЕРИНАРИ  ЧЕШЉАЈУ  СВЕ ОБОРЕ: Афричка куга свиња потврђена у четири села параћинске општине

Фото Р. Радетић

Први случај је почетком марта забележен у Рашевици, а последњи у Трешњевици, на основу потврде из Националне референтне лабораторије у Београду. Управа за ветерину Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде је одмах донела решење о проглашењу зараженог подручја у кругу од најмање три километра и угроженог подручја у кругу од најмање десет километара од жаришта. Још један акт је донет 6. марта, по откривању болести у Сикирици, у другом делу параћинске општине. Овим решењима су прописане превентивне, контролне и рестриктивне мере, које укључују и забрану промета свиња.

Угрожене су и свиње, и прасићи, Фото З. Рашић

У сваком од четири поменута села, опасна заразна болест је откривена у по једном газдинству, а укупно је убијено и уклоњено 78 свиња. Највише животиња је страдало у домаћинству из Чепура - 46, на газдинству у Рашевици је угинуло и еутаназирано 15 свиња, у Сикирици их је 11, а у Трешњевици шест.

АПЕЛ УПРАВЕ ЗА ВЕТЕРИНУ

ИЗ Управе за ветерину саопштавају да тренутна епизоотиолошка ситуација не указује на појаву болести у другим општинама Поморавског округа. Имајући у виду природу афричке куге свиња, отпорност вируса у спољној средини и вишеструку могућност његовог преношења, у чему илегалан промет свиња, меса и прерађевина имају огромну улогу, апелују на власнике свиња да буду стрпљиви и придржавају се прописаних мера, да би зараза што пре била обуздана.

Ветеринари по селима и даље иду од куће до куће, јер ретко које домаћинство нема обор, а посао је већ завршен у местима која су проглашена зараженим - Дреновцу, Сикирици, Крежбинцу, Горњем Видову и Ратару са једне стране, те у Чепуру, Шавцу, Рашевици, Трешњевици и Поточцу, са друге Параћина. Тамо је пописано и прегледано готово 7.000 свиња, а сваки домаћин је добио упутство о томе како би требало да поступа.

Већ је почео и обилазак села која се сматрају угроженим, што је практично читава територија општине.

- У обору имам три крмаче и пет прасића са више од 50 килограма. Иако су свиње, срећом, здраве, ипак не смем да их продајем. И прасад су већ стигла за клање, али нам је то забрањено, чак и за сопствене потребе, без сагласности инспекције и присуства ветеринара. На губитку смо јер и сада морамо да их хранимо, а то нисмо планирали - каже Слободанка Трифуновић из Дреновца.

Иначе, домаћинима чије су свиње еутаназиране због куге држава надокнађује штету по хитном поступку, у износу њихове тржишне вредности, на основу записника Комисије за процену штете.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)