ТРАЖЕ ОПРОСТ ПОРЕЗА ЗА ОНЕ КОЈИ НЕ РАДЕ: Унија послодаваца предложила влади пакет мера како би опстали у пандемији

С. Б.

25. 03. 2021. у 10:00

ПРИВРЕДНИЦИ окупљени око Уније послодаваца Србије Влади предлажу пакет мера које би им помогле да опстану у условима пандемије.

ТРАЖЕ ОПРОСТ ПОРЕЗА ЗА ОНЕ КОЈИ НЕ РАДЕ: Унија послодаваца предложила влади пакет мера како би опстали у пандемији

Фото Танјуг

Траже смањење стопе пореза на додату вредност на десет одсто на храну и пиће за угоститеље и хотелијере. Верују да најугроженији сектори не треба да плаћају порез на добит, да се онима којима је пословање било угрожено одложи плаћање пореза и доприноса, док они који нису могли да раде треба да буду ослобођени ових намета.

Послодавци апелују на надлежне и да се забрани увођење нових такса и накнада, али и размотри плаћање постојећих. Пре свега мисле на накнаде за истицање фирми, заузимање јавних површина и еколошку таксу. Верују да је време да Кризни штаб треба реорганизовати у медицинско тело, а да надлежне институције разматрају и уводе мере.

- Мање приходе имало је чак 70 одсто фирми, а најгоре су прошла микропредузећа, којима су приходи пали за чак 80 одсто - рекла је Љиљана Павловић, директорка сектора за чланство УПС.

- Кризни штаб је доносио мере које нису јасне и прецизне и привредници не знају на кога се односе. Дешавало се да нас зову и питају да ли они смеју да раде или не.

МЕРЕ НА ВРЕМЕ

УНИЈА послодаваца предлаже надлежнима да се привреда и грађани благовремено упозоре када се спрема нови сет заштитних мера. Поручују да је неопходна права контрола њиховог спровођења, која не сме да буде селективна. Верују да је могуће, уз адекватне заштитне мере, дозволити рад тржним центрима и угоститељима.

Имали смо драстичне примере да су мере донешене од данас до сутра и фирме нису могле да организују пословање.

Послодавци оцењују да је постојање Кризног штаба у садашњој форми - неодрживо.

- Ми верујемо да медицинске надлежности треба да остану Кризном штабу а да држава и министарства преузму остале надлежности и да воде рачуна о привреди, животу, култури - сматра Андреја Бркић, председник ИО УПС - рекао је Бркић.

- Морају наћи праве мере које ће дати боље резултате и око заштите грађана и у функционисању компанија.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)