СТРУЈА ИЗ ЈОШ ТРИ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ: Зорана Михаиловић о плановима и улагањима у енергетски потенцијал Србије

В. МИТРИЋ

22. 03. 2021. у 21:15

- КАО што смо имали Ниш као чвориште и да кроз Ниш пролазе аутопутеви, Лозница је чвориште када је у питању енергетика.

СТРУЈА ИЗ ЈОШ ТРИ ХИДРОЕЛЕКТРАНЕ: Зорана Михаиловић о плановима и улагањима у енергетски потенцијал Србије

Фото: Танјуг

Нису мала улагања у нискодистрибутивну мрежу која треба да подржи високонапонску мрежу и нашу везу са локалним државама, а једнако је важно што сви крећемо ове године у једну праву енергетску транзицију.

Ово је рекла у Лозници потпредседница Владе Србије, професор др Зорана Михаиловић.

- То значи електрична енергија коју смо производили у термоелектранама полако мора да се смањи, да тога више готово и нема. Али остаје како ћемо добијати онда електричну енергију. Србија је пребогата рекама и нема разлога да не користи потенцијал својих река. Са Републиком Српском направили смо изјаве о намерама, предеднице Влада Србије и Републике Српске су то потписале, један део пројектне техничке документације је завршен, мислим да припремни радови за ХЕС Горња Дрина могу ове године до лета и да почну - истиче Михаиловићева.

ЕПС је, како је истакла, упутио захтев да се одобре припреми радови ресор на чије је она челу“ то ће сигурно и урадити“.

- Према томе Србија ће у наредних неколико година бити богатија за потенцијал три хидроелектране у производњи електичне енергије - прецизирала је потпредседница Владе Србије. - То ће нам обезбедити да будемо сигурнији у електроенергетском систему, али то ће нам такође обезбедити сталну везу са регионом. Дакле, инфраструктура, било да је транспоспортна или енергетска уколико нисмо добро повезани са регионом онда нас то изопштава из будућег развоја.Када дођу инвеститори поред дозвола треба им пут, железница, али и стабилност у напајању електричном енергијом, не само да имају струју већ да нема искључења, а све то омогућавају нови капацитети које ћемо направити.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)