ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ И РАЗВОЈ ОПШТИНЕ: Премијерка Ана Брнабић и министарке Вујовић и Атанацковић посетиле Косјерић (ФОТО)

Н. ЈАНКОВИЋ

15. 03. 2021. у 19:49

БИЋЕ реализовано више пројеката уговорених између Владе Србије и локалне самоуправе, а аерозагађење, највећи проблем Косјерића, до идуће зиме биће смањено за 70 процената.

ЧИСТИЈИ ВАЗДУХ И РАЗВОЈ ОПШТИНЕ: Премијерка Ана Брнабић и министарке Вујовић и Атанацковић посетиле Косјерић (ФОТО)

ФОТО: Н. Јанковић

Ово је резултат посете премијерке Ане Брнабић и министарки заштите животне средине Ирена Вујовић и привреде Анђелка Атанацковић, које су обишле компанију "ИТН еко Повлен", регионалног лидера у производњи и преради воћа.

- Потписивање данашњих уговора је нови почетак за овај град. Једна од најзагађенијих општина, убудуће ће бити препознатљива по јакој привреди, прехрамбеној индустрији и пољопривреди. Решавамо истовремено три приоритета: квалитет ваздуха, пречишћавање отпадних вода и управљање чврстим отпадом. Кроз међуопштинску сарадњу са Ужицем, улазимо у проблем решавања отпадних вода - нагласила је председница владе Ана Брнабић - Познато је колико подржавамо локалну привреду, наша породична предузећа раде на светском нивоу, а најбољи пример је "ИТН група" која је купила и покренула "Будимку", а министарка привреде је ту да кренемо и корак даље.

Предуслов за тај нови корак је, истакла је председница владе, убрзано решавање еколошких проблема.

Министарка заштите животне средине Ирена Вујовић потписала је са председником општине Косјерић Жарком Ђокићем уговор о реализацији пројекта модернизације Градске топлане, постројење ће убудуће уместо мазута користити гас. Општина ће за овај посао из републичке касе добити 50 милиона динара.

- Убрзали смо решавање дугогодишњег еколошког проблема у општини Којсјерић. Градска котларница је била у лошем стању. У плану је да уз мореднизацију котларнице на овај систем прикључимо јавне установе и школе, спортске хале, а све у циљу смањивања аерозагађења. Биће расписан конкурс да домаћинства уз сарадњу са локалном самоуправом замене индивидуална ложишта на еколошки прихвативији енергент. У циљу додатног побољшања квалитета ваздуха у Косјерићу ће бити извршене акције пошумљавања - нагласила је Ирена Вујовић приликом посете Косјерићу.

Председник општине Жарко Ђокић, захвалио се влади Србије на подршци.

- Потписали смо протоколе о реализацији најважнијих пројеката за наш град. Загађење ваздуха је наш највећи, вишедеценијски проблем, а већ идуће године стање у области заштите животне средине биће неупоредиво боље. Потписан је и меморандум да 100 домаћинстава са дрва и угља пређу на пелет уз помоћ субвенција - истакао је Жарко Ђокић, председник општине - Ускоро до Пожеге долази траса аутопута, добићемо и модерну пругу до Косјерића, а то мења слику нашег града.

ФОТО: Н. Јанковић

 

КАМЕНОЛОМ И ЗАГАЂЕЊЕ

ПРЕДСЕДНИЦУ и чланове владе испред здраде Општине Косјерић дочекала је група грађана који протестују због најављеног отварања каменолома у овом граду, а који може повећати проблем загађења.

- Добра вест је да смо реаговали и чим је инвеститор ушао у посао, све наше инспекције су изашле на терен. Каменолом не ради, инвеститор нам није предао никакав захтев ни студију о заштити животне средине. Тек када инвеститор испуни ове захтеве, одлучиваће се да ли ће каменолом у будућности моћи да ради - нагласила је Ирена Вујовић, министарка за заштуту животне средине - Управљање чврстим отпадом широм Србије је такође велики проблем и то решавамо убрзано, подсетићу само на ситуацију у Ковину и Панчеву. До краја године имаћемо трајно решење. У Ужицу проширујемо тело регионалне депоније, коју користи и Косјерић и све ће бити урађено до краја августа.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)