ПОЧИЊЕ УНАКРСНА КОНТРОЛА БОГАТСТВА: Oд данас важи закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу

С. Б.

12. 03. 2021. у 07:15

ГРАЂАНИ Србије чији животни стил одудара од њихових званичних примања од данас би требало да стрепе од порезника.

ПОЧИЊЕ УНАКРСНА КОНТРОЛА БОГАТСТВА: Oд данас важи закон о утврђивању порекла имовине и посебном порезу

Фото М. Анђела

Почиње примена дуго најављиваног, а још дуже очекиваног, Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу. Богатство, које значајно премашује примања његових власника, биће опорезовано стопом од 75 одсто. Уколико постоји сумња да је прибављено на незаконит начин - њиме ће се позабавити тужилаштво и полиција.

Унакрсну контролу примања и имовине води посебна јединица Пореске управе. Тим ће бројати 60 чланова, а 20 искусних пореских инспектора су већ на обуци. Директор Пореске управе ће доносити годишње смернице о томе ко ће бити контролисан. Порезницима ће се палити аларм када наиђу на грађане чији је посед, покретни и непокретни, током три узастопне године за најмање 150.000 евра престигао евидентирану зараду.

КАЗНЕ ДО ДВА МИЛИОНА ДИНАРА

КАЗНУ ризикују сви који не сарађују са Пореском управом и то у распону од 500.000 до два милиона динара. За исти прекршај предузетнику прети новчана новчана казна од 100.000 до 500.000 динара, а од 50.000 до 150.000 динара прети казна грађанину и одговорном лицу у фирми, државној институцији. Уколико неко ода податке до којих је дошао током контроле, може да добије казну од 50.000 до 150.000 динара.

- Ако код неког постоји дисбаланс у начину живота и његових прихода, Пореска управа ће ту особу позвати на разговор и тражити да јој се доставе писани докази о пореклу имовине - објашњава Ненад Стефановић, председник Удружења судија и тужилаца.

Фото: Depositphotos

- Имовина за коју се установи да нема доказа о пореклу, опорезиваће се са 75 одсто. Закон ће се односити једнако на све грађане, а на удару ће се наћи они за које порески органи посумњају или утврде да за највише три узастопне календарске године имају разлику изнад 150.000 евра између увећања имовине и пријављених прихода.

Задатак Пореске управе је да докаже да се имовина увећала, док је на власнику да докаже њено порекло. Поступак провере имовине моћи ће да се покрене и по пријави грађана или неке институције.

Да би контрола била ефикаснија, за везу са посебном пореском јединицом биће одређени запослени у Министарству унутрашњих послова, Народној банци Србије, Управи за спречавање прања новца, Агенцији за спречавање корупције, Републичком геодетском заводу, Агенцији за привредне регистре и Централном регистру хартија од вредности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (1)