МАЛИ: Настављају се улагања у Зајечар, у привреду зону „Запад“ држава уложила 200 милиона динара

Novosti online

11. 03. 2021. у 16:44

МИНИСТАР финансија Синиша Мали данас је боравио у Зајечару у пословној посети Граду Зајечар где се сусрео са градоначелником Бошком Ничићем са којим је разговарао о економској и епидемиолошкој ситуацији у том граду, под условима пандемије коронавируса.

МАЛИ: Настављају се улагања у Зајечар, у привреду зону „Запад“  држава уложила 200 милиона динара

Фото: Министарство финансија

Након тога, организован је заједнички састанак са великим привредницима тог града као што су  Штрабаг, Зајечарска пивара, ТФ Кабл, Тел-Кабл, ФМТ, РАРИС (Регионална развојна агенција Источне Србије), ТИС, Хотел Хамбург, КГХ Инжињеринг, ПКС, Рацио, Ауто кућа Зајечар, Ауто Бане, Форма, Штампарија Хепи, Белопан, Ауто Школа „Стоп 019“, Текијанка, Николић Превоз.

Обишао је и привредну зону „Запад“ у чије је опремање инфаструктуре држава уложила 200 милиона динара као и градилиште будуће фабрике каблова зајечарске компаније "Тел кабл", која је прва инвестиција у овој пословној зони.

Фото: Министарство финансија

Влада Србије је уложила новац у инфраструктурно опремање Пословне зоне "Запад", што подразумева изградњу саобраћајнице, канализације и електромреже.

Министар финансија најавио је даља велика улагања у Зајечар, пре свега у здравствену инфраструктуру, обнову канализационе мреже, реконструкцију сеоских путева, као и изградњу спортских објеката.

Том приликом министар се сусрео и са привредником из Србије Дејаном Јанковићем који ће први овде отворити своју фабрику „Тел-кабл“ која ће се бавити производњом телекомуникационих, енергетских и инсталационих проводника и каблова са проводником од бакра.

Фото: Министарство финансија

Како је рекао велика су очекивања и од компаније “Аптив”, која долази у привредну зону “Запад” и запослиће 2.500 људи до 2022. године. „Пуно радимо на томе да долазе нове фабрике и да се отварају нова радна места овде“, поручио је министар.

Говорећи о осталим значајним пројектима у Зајечару, министар је истакао да је Зајечар заузео значајно место у оквиру пројекта „Србија 2025“, те се тако заједно са кинеском компанијом Си Ер Би Си (China Road and Bridge Corporation - CRBC), ради на пројекту изградње 50 километара нове канализационе мреже  у овом граду.

- Тај уговор са Кинезима је већ потписан, чим се пројекти заврше креће се са изградњом. Издвојили смо и два милиона евра за реконструкцију фабрике пијаће воде у овом граду. Здравствена установа Зајечар је пројекат вредан 35 милона евра. Република помаже и даје тај новац. Пројекат је завршен само чекамо да се крене у реконструкцију. Да не заборавим, у Зајечару имате 42 села и ове године у свим селима ће бити реконструисани сви путеви, то је још две милијарде динара додатног новца на све ово о чему сам причао. Зајечар се, дакле, развија и цела Србија иде напред - подвукао је Мали.

Фото: Министарство финансија

Мали је подсетио и да још 2017. године уложено око 474 милиона динара у Зајечар у реконструкцију постојећих и изградњу нових путева, а две основне школе које су потпуно обновљене.

- Оно што занима грађане Зајечара је шта ћемо даље? Председник Вучић је био овде у децембру и поставио камен темељац за изградњу новог стадиона овде у Зајечару. Тај стадион ће бити врло брзо готов, имаће 8.500 седишта, имаће и малу салу за борилачке спортове. Неко ће рећи шта ће стадион?Спорт је постао бизнис. Када је бизнис у питању хоћемо да стадиони буду ти који ће покренути део економских активности и по питању путовања и долазака туризма и свега што подстиче развој једне локалне самоуправе -  истакао је Мали.

Он је рекао да је са привредницима говорио о пакетима економске подршке привредницима, припремљеним услед пандемије коронавируса. Према његовим речима, информисан је да су три хотела из Зајечара узела помоћ која је за хотеле била предвиђена прошле године а опредељено је да исту подршку узме и ове.

Фото: Министарство финансија

Министар је најавио и да ће се наредних дана изаћи са моделом на који начин ће се помоћи незапосленим лицима на територији Србије.

- Тако да ми имамо најсвеобухватнији програм мера и упркос томе наше финансије су здраве, држимо буџет под контролом и јавни дуг нам је  у односу на БДП је испод 60 процената.  Оно због чега сам ја данас овде је да поделим тај оптимизам са свима онима који овде живе.  Приоритет је био и да када смо долазили у Зајечар на разговор са привредницима, поделим са њима циљеве економске политике и да видим да ли идемо у добром правцу - прецизирао је Мали.

Он је подсетио да је економски резултати већ у великој мери оправдали досадашње мере.

- Предузећа су користила први и други пакет помоћи, користе и трећи пакет помоћи и поносни смо сви на чињеницу да је Србија прошле године имала најбољи резултат када је БДП у питању. Са снажним и свеобухватним програмом помогли смо привреднике и наш приватни сектор, наша стопа незапослености прошле године 9 одсто, у 2019. године била је 10,4 одсто. Дакле упркос пандемији и највећој економској кризи ми успевамо да сачувамо радна места и да се боримо за нова и да подржавамо привреднике и привредна друштва као што је предузеће Дејана Јанковића. То је политика од које нећемо одустати - рекао је Мали.

Он је позвао све привреднике у нашој земљи да се јаве и прихвате трећи пакет помоћи.

- Да подсетим, то је  три пута по 50 одсто минималне зараде, а идемо и са целим минималцем за оне који су угрожени у области угоститељства, туризма, рента кар агенција, туристичким водичима, а иде се и са помоћи хотелима са 350 ера по индвидуалном лежају и 150 евра по смештајној јединици и аутопревозницима по 600 евра по сваком аутобусу, са још милијарду евра гаратних шема и плус помоћи свим грађанима, 60 евра за све пунолетне грађане и додатних 50 евра за наше пензионере, за наше најстарије суграђане - рекао је Мали.

Фото: Министарство финансија

Мали се приликом посете захвалио Ничићу на позиву и на гостопримству а привреднику Јанковићу поручио да оно што он производи је тржишна утакмица и он је пример једне успешне тржишишне компаније и честитао му на томе.

- Али као што ви побеђујете у тим утакмицама које водите са конкурентнима тако и Србија побеђује када је економски развој у питању - закључио је.

Градоначелник Зајечара Бошко Ничић оценио је посету министра финансија Синише Малог веома значајном.

- Отварање прве фабрике која је саграђена у привредној зони „Запад“  планирано је у јуну ове године. Верујем и убеђен сам да ћемо ових дана имати још радосних вести приликом доласка и других овде. Имао сам прилику да министру образложим где је уложен новац који је држава Србија дала граду Зајечару, преко Министарства финансија. Реч је о 200 милиона динара за изградњу инфраструктуре, северног и јужног дела индустријске зоне „Запад“  али и да попричамо о ономе шта ће све донети ова привредна зона - казао је градоначелник Ничић.

Према његовим речима, ово улагање отвара додатну перспективу за овај крај у погледу отварања и нових радних места, око 2.500 радних места када буде отворена фабрика „Аптива“.

- Ми ћемо успети и да остала села да повежемо на канализациони коректор који је у оквиру зоне до новог моста који ће повезати насеља Котлујевац и Подуј. Све то отвара перспективу за бољи живот грађана, поред плата имаће могућност да имају другачију инфраструктуру у насељу које је било једно од најзапуштенијих у овом граду - додао је Ничић.

Власник једне од првих фабрика која ће се градити у привредној зони „Запад“  Дејан Јанковић изјавио је да су први почели да граде објекат, грађевински је у потпуности завршен, те сада следи пресељење старог погона који се налази даље 600 метара према граду у закупљеном простору већ неких 16 година.

- На овом простору ће имати своју локацију. Ту це у некој првој фази запослити 50 или 60 младих људи. Децу која су завршила средње сколе или факултете. Капацитет на овој локацији је три пута већи него на старој. Сада смо се обратили градоначелнику да нам се помогне око прилазних саобрацајница које ће омогућити привредницима лакши приступ зони - рекао је Јанковић.

У овој привредној зони која ће се простирати на 95 хектара, већ су започети припремни радови на изградњи северне и јужне саобраћајнице, а за привредну зону је из републичког буџета већ издвојено 200 милиона динара. Очекујемо да ће привредна зона наставити да се шири и да ће стићи још инвеститора.  Велика улагања у Зајечар ће бити настављена у наредном периоду, а а са тим су и очекивања даљег тренда смањења незапослености у Зајечару. У фебруару ове године у Зајечару је било 4.578 незапослених, а годину дана раније, у фебруару 2020. године 4.964. Такође, у фебруару 2019. године у Зајечару је било 5.699 незапослених.

Дакле, постоји тренд смањења незапослености који се наставио и ове године, упркос пандемији корона вируса.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)