СРБИЈА ЈЕ ДОБРА ЗЕМЉА ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ: Марко Ђурић разговарао са представницима великих компанија из САД

Танјуг

10. 03. 2021. у 23:34

АМБАСАДОР Србије у САД Марко Ђурић разговарао је данас у Вашингтону са представницима 16 великих америчких компанија заинтересованих за сарадњу и пословање у Србији, саопштено је из српске амабасаде.

СРБИЈА ЈЕ ДОБРА ЗЕМЉА ЗА ИНВЕСТИЦИЈЕ: Марко Ђурић разговарао са представницима великих компанија из САД

Фото: Принтскрин

Састанак је одржан на иницијативу Ерика Стјуарта, председника Америчко-централноевропске пословне асоцијације (АЦЕБА) и некадашњег заменика помоћника министра трговине САД.

Ђурић је представио актуелну економску ситуацију у Србији, која је, упркос отежавајућим околностима због пандемије, стабилна и са тенденцијом побољшања најважнијих показатеља. Томе су допринеле правовремене економске реформе и мере фискалне консолидације, као и свеукупна одговорна економска политика нашег државног руководства.

- Председник Вучић је са својим тимом спровео реформе које су постале школски пример успеха у глобалним размерама када је реч о макроекономији. То Србију чини премијум дестинацијом за улагања. Желимо да заједно са економским опоравком Америке расте и Србија - навео је Ђурић.

Амбасадор је посебно нагласио да је у прошлој години наша земља забележила најмањи пад БДП у Европи, као и да се ове године предвиђа да ће по стопи раста БДП Србија бити међу прве три земље у Европи.

Управо је макроекономска стабилност, по речима амбасадора, допринела привлачењу рекордног износа страних директних инвестиција од око три милијарде долара, по чему се Србија позиционирала као лидер у региону. Поред драстичног смањења стопе незапослености и њеног одржања на нивоу од осам одсто, чак и у пандемијским условима, амбасадор је навео да је наша земља успела да достигне прво место у свету по броју креираних нових радних места по глави становника.

Осврнувши се на чињеницу да су дипломатски односи Србије и САД успостављени закључивањем управо Трговинског споразума пре 140 година, амбасадор Ђурић оценио је да билатерални економски односи бележе тренд раста последњих година, али и да свакако треба тежити даљем унапређењу и проширењу сарадње на привредном плану. У том контексту, нагласио је најважније предности пословања у Србији, почев од повољног геостратешког положаја, ниских оперативних трошкова пословања, могућности приступа и пласмана производа и услуга на трећим тржиштима, конкурентне пореске политике, као и високо квалификоване радне снаге.

Бројни државни подстицаји инвеститорима, затим директне новчане субвенције, као и царинске и пореске олакшице које држава ставља на располагање инвеститорима, како је навео амбасадор, чине Србију изузетно повољним пословним окружењем. О томе сведочи и континуирано побољшање нашег кредитног рејтинга и високо рангирање на такозваној дуинг бизнис листи.

Представници Асоцијације АЦЕБА и 16 компанија, међу којима су били и представници компаније Филип Морис, Моторола, Локид Мартин, Мерк, Виза, Ситибенк, Рејтеон и Џон Дир, похвално су се изразили о макроекономским показатељима Србије, уз оцену да наша земља поседује значајан потенцијал за улагање и пословање.

Као посебно упечатљиве, истакли су податке о броју вакцинисаних Србији, процесу вакцинације, доступности вакцина различитих произвођача, као и о свеукупном добросуседском постављању Србије према државама региона током пандемије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)