ЗА НОВУ СТОЛАРИЈУ ОД ДРЖАВЕ 750 ЕВРА: Побољшајте изолацију, смањите рачуне - пријава је кључна, у игри су три модела

Novosti online

10. 03. 2021. у 21:27

НАРЕДНИХ неколико година држава би преко Управе за енергетску ефикасност могла значајно да побољша неславну статистику енергетски неефикасних стамбених објеката у Србији.

ЗА НОВУ СТОЛАРИЈУ ОД ДРЖАВЕ 750 ЕВРА: Побољшајте изолацију, смањите рачуне - пријава је кључна, у игри су три модела

Фото: Depositphotos

По њој више од 70 одсто зграда и кућа нема добру изолацију, а чак 40 посто утрошене енергије се “избаци кроз прозор” због лоше столарије.

Таква ситуација у значајној мери доводи и до неславних рекорда у потрошњи топлотне и електричне енергије, која је код нас три до четири пута већа него у земљама ЕУ, а старе зграде су највећи расипници енергије. Управо домаћинства у тим зградама, али и оним новијим код којих због неадекватне термоизолације се троши више пара за грејање, моћи ће да уз удео државе од 50 посто од потребних улагања, санирају те недостатке.

Тако је бар најавила један од модела за помоћ грађанима министарка енергетике Зорана Михајловић и на примеру стана од 60 квадрата показала како би то у пракси изгледало.

- За такав стан за замену столарије потребно је око 1.500 евра, 25 процената би дошло из Управе за енергетску ефикасност бесповратно, 25 процената би требало да дође из јединице локалне самоуправе, а 50 процената (750 евра) од самог домаћинства. Поред тога држава ће направити и програме за социјално угрожено становништво како би и оно могло да замени столарију. Жеља нам је да Закон о обновљивим изворима енергије и измењени Закон о енергетској ефикасности буду спуштени на ниво грађана и домаћинстава - навела је Михајловић.

Фото: Depositphotos

На тај ниво ће се спустити одмах након усвајања ових докумената када ће се и све појединости и модели о додели новца бити прецизирани јер поред овог, који је министарка најавила, у игри су и други.

- Други модел би био да грађани узму новац од топлане, а кроз рачун га враћају. То подразумева укључивање локалних самоуправа као и подршку топланама из фондова међународних институција. Трећи модел је да се преко произвођача опреме за санацију зграда, прозора, врата, изолације обезбеде повољни услови финансирања и отплате средстава - најављују из Министарства енергетике.

Који ће се применити за сада је неизвесно, али оно што је извесно то је да ће у новоформираноној Управи за енергетску ефикасност бити око 15 милиона евра намењених за повећање енергетске ефикасности домаћинстава у Србији и да ће за доделу бесповратних средстава бити расписан јавни позив. Зна се и то да сви који добију новац за столарију или изолацију, посао ће морати да окончају у року од годину дана.

Фото: Depositphotos

Стручњаци тврде да је ово изузетно добар потез државе који ће и њој али и домаћинствима донети значајне уштеде.

- Унапређење енергетске ефикасности је једна од кључних мера борбе против климатских промена и загађења. Анализе показују да 300.000 кућа у Србији још нема термоизолацију, а старе стамбене зграде су највећи расипници енергије због чега морају у енергетску обнову. Доста јавних објекта је санирано, али од свих објекта 75 одсто су стамбени објекти.

- Процене су да добра изолација и прозори могу да на стану од 50 квадрта умање рачун за грејање на годишњем нивоу за више од 20.000 динара - рекао је недавно Синиша Митровић из ПКС.

Фото: Depositphotos

С друге стране људи који имају проблеме са лошом изолацијом и прозорима, и заинтересовани су за ову помоћ државе, боје се да компликоване процедура и спорости администрације буду препрека да се добра замисао спроведе.

Иначе, ову годину су и чланице ЕУ означиле као кључну за почетак масовне обнове фасада које лоше изолују енергију, као и замену дотрајалих прозора и врата на становима, кућама и пословним просторима. Циљ је да се у наредних година потрошња енергије смањи за 15 одсто, а емисије штетних гасова за половину.

Фото: Depositphotos

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Коментари (3)

MrGood

11.03.2021. 00:37

A da ponudite zamenu zidova, za stolariju sam se snašao? Ko živi u NBG blokovima u mom kraju zna da je zimi ledeno i sa centralnim grejanjem a leti pakao do 5 ujutro dok se betonski blokovi ne ohlade a malo jača kiša prođe među ploče i eto buđi. Plus kako da umanjim račun kad imam centralno grejanje a mesečni iznos je preko 10000 din bez obzira na sve. A pre neku godinu zimi malo veći minus a radijator začepljen, T u sobi ispod 17 stepeni. Reklamirao sam, došli nakon 10 dana kad je T došla u plus i izmerili malo preko 20 stepeni, u granici kažu. I ne umanjiše račun. Tako da ako ćete rušiti ovo i graditi iznova sa kvalitetnom izolacijom i grejanjem po utrošku, ja sam za. U suprotnom preskačem. Nešto što je trulo nikakve korekcije neće učiniti vitalnim.

Dorcol

20.04.2021. 10:27

Уколико су тачни наводи г-дина Родића из Грађевинске коморе Србије, ово су ћорава посла. Према њему основни критеријум за избор приликом конкурисања је енергетски пасош објекта (https://www.e2.rs/ko-moze-da-dobije-subvencije-za-zamenu-stolarije). 1-израда енергетског пасоша је око 200 е. 2- услов за израду енергетског пасоша је пројектна документација (мин. 3е по квадрату); Када узмемо у обзир да већина објеката изграђених по селима нема пројектну документацију (а и велики број у БГ насељима Алтина, Калуђерица, Батајница, Земун и сл.) долазимо до тога да домаћинства прво морају да ураде Пројекат изведеног стања који ће за кућу од 150 м2 да их изађе 450 е + 200 е за Енергетски пасош израђен од стране лиценциране организације што је у збиру 650 е уз много папира, чекања и неизвесности. Када то упоредимо са потенцијалном субвенцијом која је макс - 750 е, закључак се намеће сам по себи. Могућности које отвара овакав начин конкурисања (усмеравање на фирме које раде пројектовање и енер. пасош, како би се "сигурно" добила субвенција) вуче на још једну идеју за извлачење новца од народа и при том нема гаранције за све лок самоуправе, већ ће бити објављен позив на који ће лок. самоуправа моћи да се јави, али и не мора. Већ у самом старту држава прихвата могућност да се преко локала опере за неједнак положај свих грађана. Процедура мора бити без много документације и без условљавања са истом, јер како за наплату пореза кућа не мора да има пројекат, а за субвенцију мора.