ГИГАНТ ТРАЖИ ИНВЕСТИТОРА: После скоро 70 година постојања Фабрика резног алата у Чачку одлази у стечај

В.И.

08. 03. 2021. у 17:07

ГИГАНТ ТРАЖИ ИНВЕСТИТОРА: После скоро 70 година постојања Фабрика резног алата у Чачку одлази у стечај

Фото: В.И.

ФАБРИКА резног алата, по свему судећи, одлази у стечај. Ово је приликом недавне посете Чачку најавила и министарка привреде Анђелке Атанасковић, додавши да ће држава ипак поново покушати да пронађе инвеститора за некадашњег индустријског гиганта бивше Југославије.

Према нашим сазнањима, у Фабрику резног алата (ФРА) у виду пакета мера биће издвојено из Министарсва привреде близу осам милиона евра, свим радницима (тренутно запослено око 500) биће понуђен социјални програм и уплаћени доприноси, а фабрика ће наставити да послује као приватно предузеће. Воде се озбиљни разговори са странима партнером о закупу халског простора ФРА, да би се наставила производња и где би радило око 200 радника.

- Свим радницима ће бити уплаћени доприноси за пензијско инвалидско осигурање у износу од 32.000 динара за период од 2010. године до данашњег дана, имајући у виду да су лични доходци од 2010. до 2015. године износили од 20.000 до 25.000 динара - рекао је Душан Ђелић, председник Индустријског синдиката ФРА.

Ђелић је истакао да радници који имају до 40 година радног стажа добијају одпремнину по 200 евра за сваку годину проведену у фабрици у динарској противвредности.

- Има и радника који спадају у категорију од више од 40 година радног стажа и за њих је припремљен посебан пакет, те ће добити једну трећину бруто личног дохотка који су остварили у фабрици у износу од 550.000 до 1,1 милион динара. Радницима којима нису исплаћене зараде биће исплаћени лични доходци из Фонда солидарности Министарства привреде од 32.000 динара - казао је Ђелић.

Интензивно се воде преговори са фирмом “Базис” из Санкт Петерсбурга, из Русије, која је заинтересована за стратешко партнерство. Ово руско предузеће тражи гаранцију од Министарства привреде да после закупа када стабилизује фабрику постане власник ФРА.

На нимало завидну ситуацију у којој су се нашли запослени у ФРА реаговала је Градска организација Двери, која ће, како је саопштила, као и до сада, “увек бити на страни угрожених и преварених радника”.

Као што смо пружали подршку радницима ове фабрике приликом сваког од 19 покушаја извршитеља да заплене опрему, тако ћемо и убудуће биту ту ако се радници одлуче на неки облик протеста. Једино нам је побуна остала. Побуном да спасимо што се спасити може – закључује се у саопштењу Дверјана.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)