ЗАКОН ШТИТИ ДАМЕ, АЛИ НЕ И ПРАКСА: Жене поседују свега четвртину некретнина у Србији

Ј.Ж.С.

08. 03. 2021. у 16:06

ЗАКОН ШТИТИ ДАМЕ, АЛИ НЕ И ПРАКСА: Жене поседују свега четвртину некретнина у Србији

Фото: РГЗ-промо

Од укупног броја непокретности у Србији, у свега 25,6 одсто искључиве власнице су жене, показују подаци Републичког геодетског завода.

Према подацима Републичког геодетског завода, добијеним у фебруару 2021. године у оквиру процеса припреме Независног извештаја о примени приоритетних препорука ЦЕДАW комитета упућених Србији, жене су искључиве власнице 25,6 одсто непокретности. У случају 0,3 одсто непокретности, у питању је заједничка својина.

Жене су сувласнице у 12,8 процената непокретности у којима постоји сусвојина, власништво два или више лица на истој непокретности.

Од укупног броја парцела 0,1 одсто је у заједничкој својини, а од укупног броја објеката 0,7 процената.

У укупном броју објеката где постоји сусвојина, жене се јављају као сувласници у 12,3 одсто парцела, у 15,8 објеката и 8,2 посебних делова објеката.

Ако податке посматрамо према основу стицања непокретности, од све имовине стечене наслеђем жене су власнице 40,4 процената те имовине. У укупној имовини стеченој поклоном жене су власнице 36,3 одсто, а од све имовине стечене купопродајом жене поседују 43,7 процената.

Иако закони у Србији који уређују имовинске и наследне односе равноправно третирају жене и мушкарце, обичајне патријархалне норме, обрасци наслеђивања који и даље често иду у корист мушких наследника, те генерално слабији економски положај жена (услед ниже запослености, нижих зарада) доводе до тога да мушкарци и даље доминирају међу власницима земљишта и непокретности, нарочито у руралним подручјима.     

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)