ИНТЕРВЈУ Душко Јовановић: Тржиште осигурања остало сигурно и без застоја у исплати

В.Н.

08. 03. 2021. у 11:30

ИНТЕРВЈУ Душко Јовановић: Тржиште осигурања остало сигурно и без застоја у исплати

Фото приватна архива

ПАНДЕМИЈА вируса корона погодила је све делатности друштва и условила општи пад активности.

И поред тога, тржиште осигурања остварило је раст од 2,2% а на крају трећег квартала прошле године остварен је позитиван нето резултат сектора од преко 11 милијарди динара.

То је, како каже генерални секретар Удружења осигуравача Србије Душко Јовановић, знак стабилности и сигурности:

- Народна банка је као регулатор тржишта на време препознала ризике које доноси пандемија и предузела адекватне мере за очување ценовне и финансијске стабилности, самим тим и сектора осигурања. Најважније препоруке биле су да се што пре омогући одложено плаћање доспелих рата премија осигурања и то тако да права корисника не буду умањења, да се омогући подношење одштетних захтева електронским путем и поједностави процедура исплате штета. Оно на чему је НБС, а посебно гувернер Јоргованка Табаковић инсистирала јесте заштита права и интереса корисника услуга осигурања. Прихватањем тих препорука, изменом постојећих и увођењем нових производа осигурања којима се обезбеђује покриће за ризике изазване вирусом ковид 19, одржан је континуитет пословања и учвршћено поверење грађана.

У 2020. није било проблема са исплатама штете грађанима. Да ли ће тако бити и ове године?

- Застоја у исплати неће бити, јер је сектор осигурања стабилан са константним позитивним резултатима. Средства техничких резерви намењена испуњењу будућих обавеза из осигурања инвестирана су у складу са законом. То гарантује да ће обавезе према грађанима бити испуњене у целини и у року, као и до сада. Грађани могу да буду потпуно мирни.

Да ли је криза, поред негативних, имала и неке позитивне ефекте?

- Да. Примера ради, годинама се заговара дигитализација, али је напредак био скроман. Сада је онлајн пословање уведено преко ноћи. Удружење је и пре кризе дигитализовало Записнике МУП о увиђају, па грађани више не плаћају за тај документ. За набавку неопходне опреме донирали смо МУП више од пола милиона евра. Ових дана реализоваћемо још једну донацију у циљу бољег чувања и бржег рада са тим записницима, а за набавку потребне ИТ опреме обезбедили смо више стотина хиљада евра. По сличном принципу остварићемо сарадњу и са тужилаштвима.

ЧЕСТИТКА ДАМАМА

- КОРИСТИМ прилику да свим дамама, колегиницама из сектора финансија, на челу са гувернерком Јоргованком Табаковић, честитам Међународни дан жена - каже Јовановић.

То није једина донација УОС. Колико новца издвајате у ту сврху?

- Нама је битно да део новца вратимо широј друштвеној заједници и позивамо и друге да нам се придруже. До сада смо набавили 27 специјализованих возила са комплетном пратећом опремом потребној МУП, обезбедили смо средства за рачунарску опрему за Министарство просвете, као и финансије за акције у циљу повећања безбедности у саобраћају, посебно деце. На почетку пандемије, у данима када је било готово немогуће купити рукавице или заштитну маску, донирали смо милион евра за набавку респиратора, тестова и друге неопходне медицинске опреме, што је значајно побољшало ситуацију у здравственим установама. Ту је и наша стална подршка многим малим спортским колективима, културно-уметничким друштвима, научним и удружењима грађана. Годинама обезбеђујемо финансијске награде за најбоље припаднике Војске Србије и запослене у социјалним установама, који брину о немоћнима. Такве акције, које имају широк друштвени значај, биће настављене.

РАСТЕ ДОБРОВОЉНО ЗДРАВСТВЕНО

ДА ли је због пандемије повећана продаја осигурања?

- Криза је показала значај осигурања и добро је што су људи постали свеснији ризика којима су изложени. Знатно је повећана продаја добровољног здравственог осигурања, јер се комплетно државно здравство брине о ковид-болесницима, па је пријем осталих отежан. Расте и интересовање за производима животног осигурања, зато што људи сада желе да обезбеде своју и будућност породице по новим правилима.

Који су главни послови Удружења осигуравача?

- УОС окупља сва осигуравајућа друштва која послују у Србији. Тренутно је то 19 значајних домаћих и страних инвеститора. Бавимо се развојем осигурања и покрећемо иницијативе за доношење и измену законских и других прописа из области осигурања. Удружење врши и поверена јавна овлашћења прописана Законом о обавезном осигурању у саобраћају. То су послови који се обављају у оквиру Гарантног фонда, Бироа зелене карте и Информационог центра. Грађанима је вероватно најважније то што преко УОС иде исплата накнаде штете коју причине неосигурана или непозната возила, док се радом Бироа зелене карте штите права наших возача и омогућава несметан међународни саобраћај.

Фото приватна архива

Колико је уопште важна улога Удружења осигуравача?

- Наш најважнији задатак, као кровне организације осигуравача, јесте да мотивишемо грађане да се осигуравају. Ако изузмемо полисе које су обавезне, мање од 20% грађана се осигурава. То морамо да променимо јер је и ова криза показала да се без осигурања не може. Али, код нас мотивисати значи едуковати. Потребно је да се грађанима објасни зашто није добро бити неосигуран и препустити се ћудима природе, уместо да се ризик пребаци на осигуравајућа друштва. УОС због тога води кампању "Осигурај будућност". Жеља нам је да свима представимо осигурање као савезника у невољи, а не као непотребан трошак.

Какви су вам даљи планови?

- Морам да подсетим да је Удружење примљено за члана Надзорног одбора Система зелене карте, а да је наш представник именован за председника Одбора за пријем нових чланова система. То су највећа међународна признања за нас. Прошле године требало је да организујемо Међународну конференцију ауто-осигурања, скупштину Система зелене карте и годишњу Конференцију моторних директива ЕУ. Био би то највећи догађај из области осигурања у 2020. години у Европи којем би присуствовали представници 48 држава, али је одложен због пандемије. Додатно признање за нас је одлука руководства Система да УОС буде организатор тог престижног догађаја у првој години када се за то стекну услови, имајући у виду пандемију изазвану вирусом ковид 19.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)