МОРЕ ЧЕКА ДРЖАВНЕ ОДЛУКЕ: Српски туристи преко онлајн платформи већ увелико резервишу летовање у Грчкој иако не знају хоће ли путовати

Ј. Субин

06. 03. 2021. у 11:00

МОРЕ ЧЕКА ДРЖАВНЕ ОДЛУКЕ: Српски туристи преко онлајн платформи већ увелико резервишу летовање у Грчкој иако не знају хоће ли путовати

Грчке плаже, лежаљке и сунцобрани чекају Србе / Фото M. Гајић

СРБИ не одустају од летовања у Грчкој. Наши грађани, преко онлајн платформи за резервацију смештаја у овој медитеранској земљи, "букирају" свој одмор, на нивоу прошле године, као да не постоје никакве препреке. Један од главних разлога је то што не мора да се плати аванс од 30 одсто.

Како нам је испричала Ана Николић, која има свој портал за резервацију смештаја у Грчкој, све резервације се обављају без уплате. То значи да се људи само јаве, одаберу смештај, попуне упитник и добију потврду о резервацији.

- Пре месец дана смо објавили да су резервације могуће за сезону 2021. - говори Николић. - Нормално је да се аванс плаћа, али због тренутне ситуације са пандемијом сада то не треба. Овакве резервације ће важити до дефинисања услова за улазак српских туриста у Грчку, тачније до званичне одлуке о отварању граница. Када се то буде догодило, биће потребно уплатити аванс.

Ови услови допали су се многим туристима из Србије, па су пожурили да што пре резервишу смештај, објаснила нам је наша саговорница. Ништа их не кошта, а тако могу да сачувају и за случај да летовање ове године буде могуће.

- Откако су грчки власници решили да такву могућност путем нашег сајта дозволе, потражња је готово иста као и прошле године, у ово време - рекла нам је Николићева. - Уколико се границе не буду отвориле, све те резервације ће морати да буду отказане. Чекамо да се грчка влада изјасни. Удружења хотелијера са севера Грчке и локални политичари апелују на грчку владу и министарство туризма да се пронађе начин за отварање граница. Да се што пре потпише протокол са Србијом, сличан оном који је урађен са Израелом. У грчком министарству туризма кажу да се на томе убрзано ради.

И док једни гости кажу да ће од резервације одустати уколико вакцина или негативан PCR буду услов за путовање, има и оних који ће све урадити како би отишли у Грчку на летовање.

Надлежни у Србији и даље немају никакав коначни договор са властима Грчке око будућих путовања. Чека се и међусобно признавање сертификата о вакциницаји, али и који тест ће бити обавезан за улазак у Грчку.

За то време, Грци су већ направили договор са Израелом, па ће од 1. априла користити потврде о вакцинацији. Грчки министар туризма Харис Теохарис очекује да такав споразум буде постигнут и са Великом Британијом. Ипак, како је нагласио, британски туристи биће добродошли са "европским пасошем вакцина" или без њега.

ВАУЧЕРИ

У грчку границу се гледа и због заменских ваучера. У мају прошле године око 300.000 путника из наше земље је прихватило ову могућност, а вредност њихових, уплаћених, аранжмана је скоро 78 милиона евра. Агенције немају тај новац да врате, највећи део је већ био уплаћен самим хотелима и власницима апартмана, па се сви надају да ће овог лета они моћи и да се искористе. Ко буде хтео новац назад, може да га добије тек почетком следеће године.

ПОЛИЦИЈСКИ ЧАС

У Грчкој и даље важи забрана кретања од 21 до пет часова ујутру, радним данима, док је викендом "закључавање" од шест сати увече. Грчка је недавно увела нове, ванредне мере, па ко иде у супермаркет, може да се креће само у оквиру своје општине или два километра даље. Исто је и за банке. Дозвољено је извођење кућних љубимаца, шетња и рекреација, али искључиво пешке или бициклом.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)