ФОРЕКС НОСИ ВЕЛИКИ РИЗИК: У НБС упозоравају да је ванберзанска трговина валутама ван надзора државе

Б. ЦАРАНОВИЋ

05. 03. 2021. у 11:23

ФОРЕКС НОСИ ВЕЛИКИ РИЗИК: У НБС упозоравају да је ванберзанска трговина валутама ван надзора државе

Архива

ПОЗИВИ на зараду преко интернета, последњих месеци, током пандемије, нарочито су дошли до изражаја. Тако је и све већи број наших грађана који тргују на ванберзанском, Форекс финансијском тржишту, преко интернета или телефона.

У питању су електронске платформе на којима се корисницима нуде услуге трговања валутама, али и златом, сировом нафтом, шећером, акцијама великих компанија, али и са још око 400 других инструмената трговине.

Стручњаци кажу да Форекс није превара, али да је неопходно знање, а у Народној банци Србије упозоравају да ове платформе нису ни под каквом контролом државе. Тврде да многе чак немају ни дозволе својих земаља, па саветују свима који се упуштају у овај посао - велики опрез.

Лаптоп, минимум 100 долара, али и знање за кретања на берзи, кажу да је довољно за почетак. Пре него што уложе прави новац, они који се упусте у ову трговину, прво почињу са виртуелним парама, а затим отварају прави рачун и улажу.

- Тачно је да може да се крене са само 100 долара, али то није инвестиција и тако углавном раде млади за које је Форекс вид клађења, а не озбиљан посао. Тако 90 одсто њих тај новац одмах изгуби - каже проф. др Слободан Словић. - Форекс није никаква брза зарада. Не може свако да се бави овим, потребни су знање и искуство. Све веће светске брокерске скуће имају своје платформе, а на сајтовима Комисија за хартије од вредности може да се провери имају ли дозволе.

У НБС објашњавају да, притом, трговина на овим платформама не подразумева стварну куповину и продају финансијског инструмента или робе, већ је, пре свега, реч о "уговорима на разлику". То су покушаји да се предвиди кретање цене или девизног курса у одређеном року и на основу тога се зарађује или губи.

- Од посебног значаја је познавање техничке анализе, праћење историјских података, коришћење графичких приказа како би се препознали "обрасци" у кретању цена и девизног курса - објашњавају у НБС. - Оваква стратегија је веома ризична, чак и за инвеститоре са знатнијим искуством. Популарност ових платформи последњих година расте упоредо са све интензивнијим коришћењем интернета и друштвених мрежа, што је посебно изражено у условима пандемије када се знатан део времена проводи уз електронске уређаје.

Процењује се, међутим, да Форекс тржиште има дневни промет од 4.000 милијарди долара. То је "ванберзанско тржиште", јер се трансакције обављају директно између две стране, телефоном или преко електронске мреже.

- Платформе које су популарне у Србији потичу, пре свега, од фирми са седиштем у иностранству које не подлежу регулаторним, контролним нити надзорним овлашћењима органа Републике Србије - кажу у НБС. - Притом, ове фирме често немају дозволу за пружање инвестиционих услуга ни од надлежног регулаторног органа у матичној земљи. Услед тога велики број централних банака и других регулаторних тела у свету скреће пажњу на вишеструке ризике и разне облике превара на оваквим платформама.

Из НБС наглашавају да сагласно Закону о девизном пословању, домаћа правна лица могу куповати девизе и ефективни страни новац само од банака и продавати их само банкама, а физичка лица купопродају девиза могу обављати само с банкама, а купопродају ефективног страног новца могу слободно обављати у банкама, мењачницама и код јавног поштанског оператора.

"КЛАЂЕЊЕ"

ОСИМ што су за успешна улагања на девизном тржишту потребни знање и искуство који се стичу годинама и што у врло кратком року може доћи до знатног или потпуног губитка уложених средстава, трговина преко ових платформи се врло често заснива на пословању с лицима у иностранству над којима НБС нема контролу - кажу у НБС. - Услуге "трговине" које оглашавају поједини електронски сервиси обично се своде заправо на клађење - нема преноса власништва, што грађане који учествују у трговини излаже додатном ризику да организатори платформе не испуне своје обавезе.

ДОЗВОЛА ОБАВЕЗНА

ПРЕМАЗакону о тржишту капитала, инвестиционих услуга и активности у Србији не могу се обављати без дозволе Комисије за хартије од вредности Републике Србије - кажу у НБС. - На интернет презентацији Комисије доступни су, између осталог, регистар брокерско-дилерских друштава и регистар инвестиционих саветника, који поседују дозволу Комисије за пружање инвестиционих услуга и активности.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)