НАЈБОЉИ СТУДЕНТИ ПРАВО У ВЛАДУ: На иницијативу министра финансија Синише Малог млади дипломирани економисти добијају први посао

Ј. Субин

04. 03. 2021. у 10:18

НАЈБОЉИ СТУДЕНТИ ПРАВО У ВЛАДУ: На иницијативу министра финансија Синише Малог млади дипломирани економисти добијају први посао

Синиша Мали / Фото Ж. Кнежевић

МИНИСТАРСТВО финансија, у понедељак 8. марта, постаће "богатије" за шест младих и образованих девојака, са "свежим" дипломама Економског факултета у Београду у рукама. Њима ће ово бити прво радно место, а Министарство финансија, први пут у сарадњи са Економским факултетом, на овај начин долази до новог кадра.

Своје задовољство, па и неверицу, не крије Маја Марковић (23). Како нам је у среду испричала, њој се понуда допала, а Министарство финансија види као праву адресу за њу.

- Почињем да радим у сектору за буџет - видно одушевљена нам је испричала Маја. - Нисам очекивала да ће мене изабрати, када сам се пријавила на оглас који је био расписан на факултету. Нарочито што сам тек била дипломирала у децембру. Нико од нас, док је студирао, није могао да претпостави да овако нешто може да се догоди. Ово ми је била прва пријава за посао. Желим да дам свој максимум, очекујем да ћу овде доста научити, а наравно да бих волела ту и да останем.

Иницијатива је кренула од министра финансија Синише Малог. А како Економски факултет у Београду има организациону јединицу која се бави сарадњом са привредом, био је права адреса за избор најбољих младих кадрова.

- Потребни су нам млади и талентовани људи - истиче Саша Стевановић, државни секретар задужен за буџет у Министарству финансија. - Темељи на којима функционишемо су добри и чврсти. Имамо искусне људе који су дуго у свом послу и стварно су одлични. Али, овај посао је такав, да је нама нови кадар потребан и морамо примити још људи. На Економском факултету су били одушевљени што смо им се обратили да нам пронађу сараднике.

Како нам је испричао Стевановић, Економски факултет је расписао позив и пристигло је 90 пријава. Први филтер су били они, а до Министарства финансија су стигле пријаве за 60 људи. Када смо их позвали и рекли ко је примљен, било је великих емотивних реакција, чак и суза.

- Ми смо позвали на разговор њих 27, а од понедељка креће да ради шест девојака - објаснио нам је Стевановић. - Кандидати су били феноменални. То су све студенти који су недавно завршили факултет и имају висок просек оцена. На конкурс су се јавили са различитих смерова, чак и са оних који нису природно везани за ова радна места. Невероватно колико су сви били добри и колико имају широк спектар знања. Расписали смо позив за пет радних места. Једно је на пословима макроекономске природе и четири у сектору за буџет. Имамо и једну девојку која је на докторским студијама, бави се ризицима, па ћемо и њу запослити. Тако је број порастао на шест. Она ће бити у сектору за праћење фискалних ризика, за који ћемо у наредном кругу расписати позив.

Према речима државног секретара, у почетку ће бити запослени на одређено време. Уколико буду добри и пожеле да остану, то ће и моћи.

- Мења се имиџ јавне управе, јер узимамо најбоље студенте и запошљавамо, а то је увек радила привреда - истиче Стевановић. - Сан сваког дипломираног економисте је да ради у Министарству финансија.

Првог радног дана, младе економисткиње примиће и дочекаће министар финансија Синиша Мали.

НОВИ КРУГ У МАРТУ

НОВИ конкурс за радна места у Министарству финансија биће опет расписан средином марта, на Економском факултету у Београду. Државни секретар наглашава да ће бити места за најмање још четворо младих економиста.

- То ће бити конкурс за нешто другачије позиције него сад - истиче Стевановић. - За фискалне ризике, на пословима припреме буџета, у секретаријату министарства, општи послови државне управе... У другој половини априла већ би требало да почну да раде и они.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)