ИЗГРАДЊА РУДНИКА ЛИТИЈУМА ДОГОДИНЕ: Компанија "Рио Тинто" припрема се за реализацију пројекта "Јадар" код Лознице

В. Н.

03. 03. 2021. у 22:14

ИЗГРАДЊА РУДНИКА ЛИТИЈУМА ДОГОДИНЕ: Компанија Рио Тинто припрема се за реализацију пројекта Јадар код Лознице

У Београду презентован пројекат / Фото Д. Миловановић

У СКЛОПУ пројекта "Јадар" следеће године ће почети изградња рудника код Лознице и трајаће све до 2026. године. Компанија "Рио Тинто" до сада је уложила око 250 милиона долара, а за ову годину је опредељено још 200 милиона.

Весна Продановић, генерална директорка "Рио Сава експлорејшн", који је део компаније "Рио Тинто", најавила је у среду да ће укупна инвестиција у наредне четири године бити 1,5 милијарди евра.

Реализација овог пројекта изазвала је негодовање локалног становништва, које је забринуто за животну средину, али у овој компанији тврде да поштују све законе државе Србије. Истичу и да ће се експлоатација у околини Лознице, која ће бити подземна, много разликовати од површинских ископавања, као и да се та разлика односи и на утицај на животну средину.

Тренутно се ради на изради техничке документације, куповини земљишта, изради студија о процени утицаја на заштиту животне средине и добијању неопходних дозвола за градњу.

- Завршили смо 37 одсто откупа земље и очекујемо да ће даље све тећи по плану - рекла је Продановићева. - Анализирали смо 19 локација за одлагалишта, али још радимо на том решењу. Уколико изаберемо неко од њих, иницираћемо допуну просторног плана.

Продановићева истиче да ово налазиште представља око 10 одсто светских лежишта литијума и да је концентрација таква да је његова експлоатација економски исплатива.

Никола Шуњић, руководилац послова сарадње са државним органима и пројектна одобрења у овој компанији наводи да резерве литијума износе нешто више од 158 милиона тона.

ИЗВОЗ

КОМПАНИЈА "Рио Тинто" би, према најавама Продановићеве, била међу четири највећа српска извозника, уколико би сав рудни материјал продавала у иностранству.

- Сарађујемо са фирмама у свету које могу да буду потенцијални купци нашег литијум-карбоната, али интерес Србије јесте да овде доведе и произвођача електричних батерија - рекла је Продановићева.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)