ЦЕНА БАКРА ГУРА НАШ БДП: Црвени метал вреди убедљиво највише у последњих девет година

Е. Б. ТАЛИЈАН

03. 03. 2021. у 10:22

ЦЕНА БАКРА ГУРА НАШ БДП: Црвени метал вреди убедљиво највише у последњих девет година

Архива

ЦЕНА бакра скочила је на светским берзама изнад 9.000 долара по тони, први пут за девет година, а то је одлична вест за некадашњи РТБ "Бор", сада "Србија Зиђин бакар Бор", а тиме и за српски БДП.

Ова компанија је трећи највећи домаћи извозник и њено пословање има велики утицај на наш бруто домаћи производ. Зато је добро када цена црвеног метала расте на глобалном тржишту. Како преноси "Блумберг", очекује се да би он ускоро могао да достигне и вредност од 10.000 долара. Колики је то скок, најбоље говори податак да је почетком прошле године тона плаћана испод 5.000 америчких новчаница.

Наши саговорници су, ипак, опрезни. Професор Економског факултета Љубодраг Савић оцењује да би ова цена бакра могла да има значајнији утицај на раст нашег БДП-а, ако се задржи на том нивоу са тенденцијом даљег скока, а то у овом тренутку не може да се процени.

- Сада имамо позитиван утицај на раст БДП-а, али да не закључимо да је то дугорочна тенденција, јер то нико не зна, бакар је берзанска роба и има честе осцилације - објашњава Савић, за "Новости". - Ово сада је добра околност, јер то значи да "Зиђин Бор" може да остварује значајан профит, да одваја за инвестиције, лакше сервисира своје обавезе, да запошљава нове људе. Ако дође до ширења производње, а свакако ће доћи, јер то омогућава раст производње, то позитивно утиче на БДП.

Он истиче да треба реално оцењивати, добро је када цена расте, а лоше када пада. Релативно брзо може да се деси супротан процес, јер је у питању берзанска роба. Ако цена крене да се смањује, онда ће, како каже, све ово што сада има позитиван утицај, ићи у другом смеру и бити негативно за запослене у тој компанији, становнике Бора и државу и грађане.

- Зато не треба да прецењујемо тренутну ситуацију, у смислу да ће довести до спектакуларног резултата и скока БДП-а - истиче професор. - Хоће, ако се цена задржи на том нивоу са тенденцијом раста, али то нико у овом тренутку не зна.

Економиста Иван Николић, такође, сматра да је ова цена, која је највиша у последњих девет година, сјајна вест за "Зиђин Бор".

- Глобално је тражња за бакром већа, а понуда је слабија него што је била раније, што нам иде наруку - каже Николић за наш лист. - То ће повећати значај "Зиђин Бора" на извозној страни, подићи ће њихов удео у генерисању БДП-а, али сада је тешко оценити колико је то.

ИЗВОЗ

КОМПАНИЈА "Србија Зиђин бакар Бор" је током прошле године била на трећем месту листе највећих домаћих извозника. Према подацима Управе царина, њен извоз је лане, у периоду од јануара до новембра, био вредан 330,6 милиона евра.

КИНЕЗИ УЛАЖУ 408 МИЛИОНА $

КИНЕСКИ "Зиђин", која има 63 одсто власништва у некадашњем РТБ "Бор", планом је дефинисао да ове године инвестира 408 милиона долара, а тај новац ће се највише користити за повећање производње. Планирано је да до краја 2021. произведе 83.450 тона бакра, односно 18 одсто више него лане. Ове године је предвиђено да се продукција злата увећа за 45 процената, односно да се из бившег РТБ добије око - 2.500 килограма тог племенитог метала - као и 10 тона сребра, што је повећање од 10 одсто. Уз продукцију других метала, ова компанија је у 2020. је остварила нето приход већи од милијарду долара. (В.Ђ.)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

Kiza

03.03.2021. 13:11

Обрачун БДП је једна од највећих превара у економији чији је једини циљ да код грађана земље коју експлоатишу стране компаније, створе лажну слику о напретку! У БДП (види чуда), улазе приходи страних компанија у земљи, али не и приходи домаћих компанија у иностранству!? Где је квака? Стране компаније зараду коју остваре углавном износе у домицилне земље или у "пореске рајеве", али земља домаћин сем плата радника и доприноса на исте (већина је разним смицалицама избегла плаћање пореза у Србији) нема неку вајду! Сума сумарум макс. 30-так % од оствареног прихода (у идеалном случају)! Док супротно, овај сценарио је исти и за домаће компаније у иностранству, али се њихови приходи не рачунају у БДП!!! Даље у БДП улази и потрошња грађана и компанија (отуд давања "из хеликоптера", јер дижу БДП)! Дакле (да поједноставим), БДП је збир прихода који су реално гледано фиктивни, постоје али не утичу на стандард грађана! БНП, од кога се одустало јер је изражавао само реалне приходе од домаће производње, је одбачен јер по тим критеријумима би мало која држава у свету била "у плусу"! Тако кад вам неко говори о расту БДП-а имајте у виду да буџет (и ваш стандард) реално од тога немају никакву корист! Само кажем....