НОВИ СТАНАРИ НАПУШТЕНИХ КУЋА: Ко ће све моћи да конкурише за “државни кров” у акцији оживљавања села

Д. Алихоџић

03. 03. 2021. у 09:11

НОВИ СТАНАРИ НАПУШТЕНИХ КУЋА: Ко ће све моћи да конкурише за “државни кров” у акцији оживљавања села

Милан Кркобабић у Гаџином Хану / Фото Д. Алихоџић

МИНИСТАР Милан Кркобабић најавио је да ће за непуних месец дана пред Владом Србије изнети нови програм који се односи на насељавање напуштених кућа по селима.

У сарадњи за локалним самоуправама позив ће бити објављен до Видовдана и јасно је прецизирао ко може да добије кућу и прилику да живи на селу.

- То су куће које имају власнике, али у њима тренутно људи не живе. Наша идеја је да један број тих кућа откупимо и ставимо поново у функцију. Коме су намењене? Имамо три групе људи које ће моћи да конкуришу. Прва група се односи на оне који живе у заједницама са родитељима па хајде да тај најмлађи члан породице стекне могућност да се осамостали, али да је у близини својих родитеља, да може да користи механизацију, да користи све оно што они већ имају. Друга група су стручњаци: агрономи, технолози, ветеринари, здравствени радници, стоматолози. Људи којих има у Нишу, Београду, Новом Саду. Завршили су факултете и чекају. Ја не знам шта чекају. Чекају посао. Посао се тражи - навео је министар, који очекује велику подршку локалних самоуправа. Он је подсетио да у Гаџином Хану живи тек осам хиљада становника а да их је почетком осамдесетих година било дупло више.

- Трећа група су сви слободни млади људи, храбри, који хоће и имају жељу да се окушају и добију прилику да живе и стварају на селу.

Министар је казао да ће јасно дефинисати све услове и определити средства. Што се податка о броју напуштених кућа тиче, он је навео да је он услован.

- Прво да разјаснимо - податак о 150.000 празних кућа је услован. То је податак академијског Одбора за село, аналитичара и вашег колеге новинара Бранислава Гулана - прецизирао је министар Кркобабић. n

НОВИ ПОЗИВ ЗА ЗАДРУГЕ

МИЛАН Кркобабић је у Гаџином Хану најавио нови позив за развој задругарства у коме ће бити подељено 500 милиона динара. Посетио је задругу "Заплањски засад" у Гркињи која је основана међу првима у Србији, али и социјалну задругу у Барбешу која ће се бавити прерадом органских житарица:

- Социјалне задруге морају имати посебан статус када су у питању њихове обавезе према држави јер оне упошљавају осетљиве категорије друштва.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)

ceda

04.03.2021. 08:19

Pitam ja tog krkobabica jer je on sagradio te napustene kuce ili mu je to dedovina ti ljudi sto su napustili te kuce oni su otisli negde da zarade neku paru mucilise mozda trpeli i gladni i zedni dok su to sagradili i on se naso kao neki pametnjakovic te te kuce poklanja nekome nek on poklanja sto je on steko negovo.