googletag.defineSlot('/34670701/novosti.rs__Branding/right_branding', [[300, 250], [160, 600], [600, 1080], [300, 600], [480, 1080]], 'right_branding').addService(googletag.pubads()); googletag.defineSlot('/34670701/novosti.rs__Branding/left_branding', [[160, 600], [300, 250], [600, 1080], [300, 600], [480, 1080]], 'left_branding').addService(googletag.pubads());

МИНИСТАР МАЛИ: Пријављивање грађана за директну помоћ почиње 28. априла

Novosti online

02. 03. 2021. у 11:29

МИНИСТАР МАЛИ: Пријављивање грађана за директну помоћ почиње 28. априла

Фото: Принтскрин

МИНИСТАР финансија Синиша Мали данас је рекао да Република Србија бележи одличне резултате по питању економије, што потврђују и подаци о стопи раста у прошлој години и поновио да је наша земља забележила најбоље резултате Еворпи, што је потврдио и Републички завод за статистику.

-Никада се није догодило да смо најбољи у економији на целом континенту. И као што видите, многе друге земље, које су развијеније од нас, пале су много више. Важно је да напоменем и да смо у 2020. години имали стопу незапослености од 9 одсто, која континуирано пада и поред пандемије вируса корона, најтеже економске кризе. Подсетићу да је 2013. године, стопа незапослености у нашој земљи била је 25,9 одсто - рекао је Мали гостујући у јутарњем програму ТВ Прва.

Министар је нагласио да је удео јавног дуга у БДП-у и даље испод 60 одсто.

-У фебруару ове године, јавни дуг је био око 53,7 процената. То говори да смо апсолутно задржали стабилност наших јавних финансија - навео је он.

Оценио је да је подршка привреди и грађанима урађена на прави начин и да даје резултате, и подсетио да грађани и ове године могу очекивати подршку.

-Исплатићемо два пута по 30 евра свим пунолетним грађанима који се пријаве за ову врсту помоћи. Исплата ће бити организована у мају и у новембру ове године. То важи за све држављане Републике Србије, а предвиђено је и додатних 50 евра за пензионере, који не морају да се пријављују јер ће аутоматски добити уплате. Прву уплату могу да очекују већ прве недеље маја“, рекао је Мали и навео да ће пријава која почиње 28. априла бити организовна на исти начин као и прошле године, када се за 100 евра пријавило 6,1 милиона грађана.

Мали је истакао да ће помоћ од 100 евра добити сви Срби са Косова и Метохије, укључујући и децу, док незапослени у јужној српској покрајини могу очекивати додатних 100 евра. Навео је да се размишља и о додатној помоћи незапосленима у централној Србији, те да ће наредних дана бити познат став по том питању.

Објаснио је да држава наставља са помоћи грађанима и привреди, ради очувања постигнутих резултата, те да ће у оквиру трећег пакета помоћи, за шта је издвојено око 250 милијарди динара, половину минималне зараде за три месеца по запосленом добити и велика предузећа.

-Реч је о укупно 1.500.000 запослених. Свако од њих ће добити за три месеца укупно 48.000 динара од државе. Додатно ћемо помоћи и туризму, сектору који је најугроженији. Они ће поред ове помоћи добити додатну целу минималну зараду. Осим тога, помажемо и градске хотеле, који ће добити 350 евра по индивидуалном лежају, односно 150 евра по смештајној јединици - рекао је он.

Прецизирао је да је ту врсту помоћи прошле године добило 312 хотела, док у сектору туризма има око 12.000 регистрованих привредних субјеката са око 65.000 запослених.

Трећи пакет помоћи, како је навео министар, предвиђа подршку и сектору превоза путника у друмском саобраћају и аутобуских станица.

-Овом мером, аутопревозници ће добити 600 евра по аутобусу. Регистровано је 6.125 аутобуса, за које је могуће остварити ову врсту помоћи - рекао је он.

Министар финансија је подсетио да део пакета мера економске помоћи чини и гарантна шема, за шта је обезбеђено 500 милиона евра за наставак постојеће, као и додатних 500 милиона евра, што ће привреди омогућити повољне кредите за које држава гарантује.

Истакао је да се држава бори на два фронта, економском и здравственом.

-Лекове, медицинску опрему, вакцине плаћамо унапред, на време и зато их и имамо. Ово је заправо резултат реформи које је покренуо председник Александар Вучић. Захваљујући томе, имали смо суфиците у буџету, успели смо да враћамо старе прескупе дугове, остварили смо резерве и задржали здраве јавне финансије. Сада сви имамо користи од тога - објаснио је он.

Напоменуо је и да је Србија можда једина земља у Европи која је ове године повећала зараде у јавном сектору, пензије и минималну зараду.

-Овим смо показали да држава може да преузме највећи терет на себе, али и да оправдамо зашто смо прошли кроз реформе. Показали смо и да можемо одговорно да се бавимо јавним финансијама. Борбом за здравље грађана, набавком вакцина, желели смо да се осигурамо да ћемо међу првима изаћи из кризе, односно, отворити нашу економију - рекао је Мали.

 
Министар финансија се осврнуо и на борбу против сиве економије и истакао значај наградне игре „Узми рачун и победи“ нагласивши да смо 2020. имали бољу наплату пореза на додату вредност него 2019. године.

-Ово је пример како солидарно можемо да створимо бољу Србију. Само у базену из ког су се извлачили добитници вредних награда, било је 12 милиона коверата, што је око 120 милиона фискалних рачуна. Не заборавите да је пандемија прошле године била у јеку, не заборавите економску кризу, а ми смо имали бољу наплату пореза на додату вредност него 2019. године - рекао је Мали и додао да то јасно говорио да нам привреда није пала, да немамо црне сценарије као у другим развијенијим земљама.

Мали је закључио да је Србија показала да је стабилна и пре свега одговорна, као и да се одлично позиционирала очекујући отварање глобалне економије.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)