ДОБРО ПРОВЕРИТЕ У НОВЧАНИКУ! НБС објавила слике - ако имате овакве новчанице морате под хитно да их замените (ФОТО)

В. Н.

01. 03. 2021. у 18:11

ДОБРО ПРОВЕРИТЕ У НОВЧАНИКУ! НБС објавила слике - ако имате овакве новчанице морате под хитно да их замените (ФОТО)

Фото: Депоситпхотос

НАЦИОНАЛНА банка Србије је упозорила грађане да ће у првој половини 2021. године бити повучене из оптицаја новчанице осме серије швајцарског франка (серија пуштена у оптицај у периоду 1995–1998)

Тачан датум повлачења ће бити најављен од стране Националне банке Швајцарске два месеца раније.

На сајту НБС је објављено и како изгледају новчанице које ће бити повучене, тако да је препоручљиво да погледате и упоредите да ли поседујете апоене швајцарске валуте који ће ускоро бити повучени.

Ако их имате у свом власништву, из наше национале банке препоручују да се новчанице осме серије швајцарског франка положе код банака на девизну штедњу, продају за динаре, конвертују у другу валуту (евро, амерички долар итд.) или замене за оптицајне новчанице швајцарског франка (девета серија новчаница швајцарског франка пуштена у оптицај у периоду 2016–2019), и то што скорије, јер ће банке и овлашћени мењачи престати с њиховим откупом као оптицајних новчаница и пре него што оне заиста постану ваноптицајне.

Разлог повлачења из оптицаја ових новчаница је унапређење заштите новчаница којим се ефикасније штите од фалсификовања, а које је значајно побољшано у деветој серији.

Када прође рок новчанице ће бити могуће заменити само на шалтерима Националне банке Швајцарске у Берну и Цириху или путем слања поштом тој банци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (2)