ЗА ПРИЈАВУ ДОВОЉНО МАЊЕ ОД ЈЕДНОГ МИНУТА: Министар Синиша Мали о трећем пакету мера помоћи државе (ВИДЕО)

Novosti online

01. 03. 2021. у 16:42

ЗА ПРИЈАВУ ДОВОЉНО МАЊЕ ОД ЈЕДНОГ МИНУТА: Министар Синиша Мали о трећем пакету мера помоћи државе (ВИДЕО)

Фото: Принтскрин

ПРИЈАВЉИВАЊЕ фирми за државну помоћ од три пута по пола минималне зараде почело је данас.

Тим поводом огласио се и министар финансија Синиша Мали.

- Од данас, 1. марта, послодавци могу да се пријаве за исплату прве половине минималне зараде у оквиру трећег пакета економских мера за подршку привреди и градјанима. Пријава преко портала Пореске управе је веома једноставна и траје мање од једног минута, као што смо и показали - написао је на Инстаграму министар.

Ову помоћ иначе би требало да добије 1.505.093 радника у микро, малим, средњим и великим предузећима. Према рачуници министарства финансија, управо толико запослених може да рачуна на новац из трећег економског пакета подршке привреди, а прва уплата половине "минималца" следи 8. априла. Затим ће у сличним терминима стизати по пола минималне зараде и у мају и јуну.

Ова подршка практично "покрива" зараде за март, април и мај, а фирме ће укупно, по сваком раднику, добити око 48.000 динара, односно три пута по око 16.000, што је половина минималне плате у Србији.

Услови ће бити исти као и раније, у прва два пакета економских мера, што значи да ће право на минималац имаће пријављени радници, у преводу они који не раде на црно. Право на минималац немају лица ангажована по уговору о повременим и привременим пословима, као ни остала лица која су ангажована ван радног односа. У овој групи најчешће су сезонци, радници по уговору о делу...

Такође, један од главних услова за добијање државне помоћи је да фирме у року од три месеца након последњег исплаћеног минималца не смеју да отпусте више од 10 одсто радника.

Овом мером нису обухваћене банке и финансијске институције.

Новим пакетом предвиђена је посебна секторска помоћ коју ће добити туристички радници, туристичке агенције, хотелијери, туристички водичи у износу још једног целог минималца, па ће они, за разлику од осталих, добити укупно око 80.000 динара по раднику. Још једну секторску помоћ добиће аутопревозници, а она подразумева 600 евра по аутобусу током шест месеци.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)