ПРВА ИСПЛАТА 8. АПРИЛА - Мали: Почела пријава за прву половину минималца

Novosti online

01. 03. 2021. у 12:24

ПРВА ИСПЛАТА 8. АПРИЛА -  Мали: Почела пријава за прву половину минималца

Синиша Мали / Фото Ж. Кнежевић

МИНИСТАР финансија у Влади Републике Србије Синиша Мали изјавио је да је на порталу Пореске управе данас почела пријава послодаваца за исплату половине минималне зараде за месец март, што је мера предвиђена трећим пакетом економске подршке привреди и грађанима Србије.

Синиша Мали је подсетио да је најновијим пакетом помоћи привреди и грађанима предвиђена исплата половине минималне зараде за три месеца за предузетнике, микро, мала, средња и велика предузећа у Републици Србији, која заједно запошљавају око 1,5 милиона људи. За ову меру ће, рекао је министар Мали, бити издвојено 69,8 милијарди динара.

-Послодавци се за коришћење ових мера многу пријавити на порталу Пореске управе и то за сваки месец посебно, а за пријаву имају времена до последњег дана у текућем месецу - објаснио је министар финансија.

Према речима министра Малог, прва исплата половине минималне зараде биће извршена 8. априла и она ће се односити на месец март, а затим следе уплате у мају и јуну месецу.

-Новац ће бити уплаћен на посебне наменске рачуне које ће за привреднике отворити Управа за трезор, а одатле ће новац моћи искључиво да буде пребачен на рачун запосленог - навео је министар Мали.

Када је реч о условима за коришћење ове мере, Мали је рекао да привредници који желе да користе ову меру не смеју да смање број запослених за више од 10% до истека три месеца од исплате последњег минималца и не могу да исплаћују дивиденде.

- Позивам привреднике који желе да користе ову меру подршке да се пријаве на порталу Пореске управе попуњавањем једноставног обрасца. Република Србија је ту за привреднике и за све грађане и спремни смо да помогнемо у овим тешким временима - навео је министар финансија.

Нови, трећи пакет подршке привреди и грађанима вредан је 249,4 милијарде динара, а осим исплате три половине минималне зараде предвиђа и уплату још једне целе минималне зараде за запослене у угоститељству, туристичким, рент-а кар агенцијама, као и хотелијерима, за шта ће бити издвојено око две милијарде динара.

Такође, поново ће се се помоћи градски хотели са 350 евра по индивидуалном лежају, односно 150 евра по смештајној јединици. Иначе, Јавни позив за доделу субвенција за подршку раду хотелске индустрије због потешкоћа у пословању проузрокованих епидемијом болести Ковид-19 објављен је на сајту Министарства трговине, туризма и телекомуникација 24. фебруара.

Пакетом подршке привреди предвиђена је и мера која се односи на посебно угрожен сектор превозника путника у друмском саобраћају и аутобуских станица. Овом мером превозници ће добити додатних 600 евра по аутобусу на период од шест месеци, за шта ће бити издвојено 2,6 милијарди динара. Одобрена средства субвенција уплаћиваће се корисницима на посебне наменске динарске рачуне које ће Управа за трезор отворити за ове потребе. Јавни позив за пријаву за ову врсту подршке биће објављен ове седмице на сајту Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре.

Такође, како би се додатно обезбедила ликвидност домаћој привреди, биће измењен и допуњен постојећи Закон о гарантној шеми, чиме ће бити обезбеђено додатних 500 милиона евра за привреднике и продужено њено време трајања. Осим тога, биће донет  и нови закон којим ће се омогућити привреди повољни кредити у вредности од додатних 500 милиона евра.

Када је реч о директној подршци за грађане Србије, грађанима који се буду пријавили биће исплаћено укупно 60 евра и то најпре у мају месецу 30 евра, а затим у новембру још 30 евра. Пријава ће се одвијати исто као и 2020. године када су се грађани пријављивали за новчану подршку у износу од 100 евра, дакле преко портала Управе за трезор. Као и претходног пута, пензионери и примаоци новчаних социјалних давања неће морати да се пријављују већ ће бити аутоматски пријављени.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)