ПРОСЕЧНА ПЛАТА У ДЕЦЕМБРУ 562 ЕВРА: Чека нас економски опоравак

Танјуг

01. 03. 2021. у 10:43

ПРОСЕЧНА ПЛАТА У ДЕЦЕМБРУ 562 ЕВРА: Чека нас економски опоравак

Струју ћемо у просеку плаћати 122 динара месечно више

ДИРЕКТОР Републичког завода за статистику Миладин Ковачевић рекао је данас да је у односу на новембар забележен скок просечне плате у децембру 2020. и да се последњег месеца у години увек бележи скок, док се у јануару може очекивати да ће плата бити нешто нижа.

Ковачевић наводи да је тај скок био за око 8,5 одсто, а разлози су, каже, што је дошло до повећања плата у јавном сектору.

"Повећане су плате у здравству, 6,6 одсто у односу на исти месец претходне године. У локалним јавним предузећима, чак за 6,8. Укупно повећање у јавном сектору било је 4,3 посто", истакао је Ковачевић за РТС.

Навео је да је у приватном сектору забележено повећање за 10 одсто, али да је то због тога што послодавци у децембру исплаћују износе који су већи од уобичајене плате.

"У јануару се може очекивати да ће плата бити нешто нижа. Она је достигла 562 евра по званичном курсу (нето 66.092 динара), али ти скокови се неће понављати до следећег децембра, али ће плата расти сходно расту БДП-а и примени повећања у јавном сектору која такође следе", истакао је Ковачевић.

Додао је да ће плата у јавној администрацији од априла бити повећана за три одсто и да је могуће да ће бити још повећања зарада у јавном сектору.

"У приватном сектору, који је доминантан, где су плате расле и у овој години пандемије, вероватно је да ће наставити да расту, с обзиром да ће се заправо 2021. године највероватније одвијати опоравак. Раст ће бити негде око пет, шест одсто. Пет посто ако верујемо прогнозама ММФ-а", нагласио је Ковачевић.

Оценио је да ће економског опоравка од последица пандемије бити и у земљама окружења, али и у свету.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)