ДАНАС КРЕЋЕ ПРИЈАВА ЗА ПРВИХ 16.000 ДИНАРА: После стижу још 32.000, а ево и ко све има право на нову државну помоћ

Novosti online

01. 03. 2021. у 07:42

ДАНАС КРЕЋЕ ПРИЈАВА ЗА ПРВИХ 16.000 ДИНАРА: После стижу још 32.000, а ево и ко све има право на нову државну помоћ

Фото: Архива

ДАНАС почиње пријава фирми за државну помоћ у висини од три пута по пола минималне зараде, коју ће добити 1.505.093 радника у микро, малим, средњим и великим предузећима.

Према рачуници министарства финансија, управо толико запослених може да рачуна на новац из трећег економског пакета подршке привреди, а прва уплата половине "минималца" следи 8. априла, навео је министар Синиша Мали.

Затим ће у сличним терминима стизати по пола минималне зараде и у мају и јуну.

Ова подршка практично "покрива" зараде за март, април и мај, а фирме ће укупно, по сваком раднику, добити око 48.000 динара, односно три пута по око 16.000, што је половина минималне плате у Србији.

Услови ће бити исти као и раније, у прва два пакета економских мера, што значи да ће право на минималац имаће пријављени радници, у преводу они који не раде на црно. Право на минималац немају лица ангажована по уговору о повременим и привременим пословима, као ни остала лица која су ангажована ван радног односа. У овој групи најчешће су сезонци, радници по уговору о делу...

Такође, један од главних услова за добијање државне помоћи је да фирме у року од три месеца након последњег исплаћеног минималца не смеју да отпусте више од 10 одсто радника.

Овом мером нису обухваћене банке и финансијске институције.

"Скоро милион и по запослених три месеца ће добијати по 50 одсто минималне зараде. Такође, један пун минималац је за најугроженије, сектор туризма, угоститељство, рент-а-кар агенције, туристичке водиче", рекао је министар финансија Синиша Мали.

Пријава за три исплате по 50 одсто минималца је, каже министар, једноставна путем формулара на сајту Пореске управе.

Мали је рекао да је трећим пакетом мера подршке предвиђена и помоћ аутопревозницима од 600 евра по аутобусу, као и помоћ хотелијерима, а навео је да је председник Александар Вучић најавио и посебну помоћ за наше суграђане на КиМ.

Додатна помоћ за туризам и превознике

Новим пакетом предвиђена је посебна секторска помоћ коју ће добити туристички радници, туристичке агенције, хотелијери, туристички водичи у износу још једног целог минималца, па ће они, за разлику од осталих, добити укупно око 80.000 динара по раднику.

Још једну секторску помоћ добиће аутопревозници, а она подразумева 600 евра по аутобусу током шест месеци.

Поред тога, постојећа гарантна шема биће проширена за 500 милиона евра, а планирано је да се обезбеди још 500 милиона евра за нову гарантну шему која ће предвиђати мање услове и биће доступнија предузећима.

Подсетимо, држава је привреду у оквиру првог и другог економског пакета помоћи, прошле године, подржала са укупно три месечна минималца и два пута по 60 одсто износа минималне зараде.

Први је на рачуне компанија уплатила почетком маја, други у јуну, а трећи у јулу. Велика предузећа добила су три пута по 15.000 динара за сваког радника, а сви остали по 30.000, односно по цео минималац. У оквиру другог пакета мера, радницима је у августу и септембру исплаћено по 60 одсто минималне зараде, односно укупно по 36.000 динара.

Сада је познато и када ће почети пријава грађана за директну новчану помоћ из трећег пакета мера, која би требало да буде исплаћена у мају и новембру.

(Блиц)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)