ТРЕЋИНА РЕДОВНО ПЛАЋАЛА ПОРЕЗЕ: Од 235.000 предузећа која су прошле године примила државни минималац, обавезе одложило 148.305 фирми

С. БУЛАТОВИЋ

01. 03. 2021. у 09:52

ТРЕЋИНА РЕДОВНО ПЛАЋАЛА ПОРЕЗЕ: Од 235.000 предузећа која су прошле године примила државни минималац, обавезе одложило 148.305 фирми

Фото: З. Јовановић

ПОМОЋ државе у виду исплате минималних зарада за око 1.050.000 запослених примило је 235.000 предузећа. Имали су могућност и да одложе пореске обавезе које прате ове зараде и да почну да их отплаћују од 10. фебруара. То право, међутим, нису искористили сви. Према подацима Пореске управе, плаћање пореских обавеза одложено је за 148.305 обвезника.

У буџет Србије лане се слило укупно 1.099 милијарди динара пореских прихода. То је за око 4,6 милијарди динара мање него годину пре. Највећи пад, око 3,2 милијарде динара, забележен је у случају наплате пореза на доходак грађана, који су и били одложени. Око 2,8 милијарди динара мање је стигло и од пореза на добит предузећа, али су зато царине инкасирале готово четири милијарде динара више. Порез на додату вредност донео је око 1,2 милијарде мање, а акцизе око пола милијарде динара.

- Пореска управа континуирано, на дневној бази, прати наплату јавних прихода и није мењала своје зацртане планове наплате, који су остварени у пуном обиму - истичу порезници. - Претходне године није констатован тренд раста броја пореских обвезника који не измирују своје обавезе у законски предвиђеном року. Наплата свих најважнијих јавних прихода је упркос ванредним условима била веома успешна.

Економисти разлику у броју корисника два вида помоћи објашњавају чињеницом да најодговорнији нису желели да одлажу плаћање пореза.

- Велика домаћа и страна предузећа нису искористила могућност да порезе плаћају касније, у овој години - сматра Милојко Арсић, професор Економског факултета. - То су они који су ишли логиком да ће их порези кад тад дочекати. Одлагали су они који нису могли да издвоје новац за те обавезе. Има међу њима и оних који су калкулисали, чекали да виде хоће ли бити додатних повољности, рата, отписа дела дуговања. И није дошло до великог пада наплате, јер је већина делатности пословала. Највећи пад су доживеле услуге, хотели, забава и сви везани за њих. Фризери који су специјализовани за веначања остали су без посла, баш као и они који праве торте, изнајмљују сале, фотографи... Ипак, то је тек део привреде.

РАТЕ НА ДВЕ ГОДИНЕ

УРЕДБОМ којом су уређени поступак и начин одлагања плаћања пореза и доприноса предвиђено је да рата не може бити мања од 1.000 динара, а привредници дуг могу да отплате током највише две године. Прва је на наплату стигла 10. фебруара и стизаћа истог дана и наредних месеци. Да би дуг отплаћивали на рате, обвезници морају редовно да измирују и текуће обавезе. У супротном, на наплату им све заостало стиже одједном.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)