СТАКЛЕНИК САМ ОБАВИ ПОЛА ПОСЛА: Пољопривредна школа "Београд" добила објекат за практичну наставу

Б. Борисављевић

01. 03. 2021. у 10:26

СТАКЛЕНИК САМ ОБАВИ ПОЛА ПОСЛА: Пољопривредна школа Београд добила објекат за практичну наставу

Ученици задовољни условима за праксу / Фото З. Јовановић

БУДУЋИ пољопривредни техничари који се школују у Пољопривредној школи "Београд" у Крњачи имаће најсавременију практичну наставу. Захваљујући модерном стакленику за гајење расада, вредности око 40.000 евра, који је школи донирао "Ротари клуб" Стари град, ђаци ће бити оспособљени да одмах по завршетку школовања примене знање.

Према речима Драгане Беновић, директорке школе, стакленик је површине око 160 квадрата, аутоматизован је, контролише температуру и влажност. У склопу њега постоји клијалиште, односно инкубатор, где биљке никну у року од два дана. Она истиче да ће ученици имати прилику да се упознају са најсавременијим начинима узгоја ратарских и воћарских култура.

- Трудимо се да створимо реалне ситуације за практично учење, како би се ђаци упознали са гајењем различитих култура - наводи Беновићева. - Проширили смо део економије, додали нове сорте вишње и трешње, а у наредном периоду и боровница, као и засада малина и купина. Очекујемо прве плодове јујубе, од које ћемо правити брашно. У плану је отварање радионице за израду сокова намењене за практичну наставу прехрамбених техничара. Реновирали смо велики пластеник, где ће бити засађене четири нове сорте паприка...

Професор Љупко Кучук, организатор практичне наставе, истиче да се у стакленику на најсавременији начин производи расад парадајза, паприке, краставаца и десетак врста цвећа.

- Карактеристике овог стакленика су да може да оствари разлику у температури, између спољашње и унутрашње, од 45 степени - објашњава Кучук. - Ако је напољу минус 25, унутра је плус 20. Уместо да се греје читав стакленик, када су ниске температуре, активираће се један сто, који је предвиђен као инкубатор, у коме ће ницати расад. Стакленик може да служи и за органску производњу. Ми радимо нешто између органске и полуинтензивне, покушавамо да произведемо културе са најмање могуће хемије. Наша салата није прскана ниједном. Ако се појави болест, бирамо да ли да, ако је при крају брања, пустимо да пропадне или да интервенишемо са хемијом.

Према речима Милке Драгишић, професора практичне наставе, грађани могу у школи да се упознају са технологијама производње лековитог и зачинског биља, једногодишњег цвећа, повртарских култура. Такође, стручњаци ће им открити како се гаје урбане баште.

ДРОНОВИ

ДИРЕКТОРКА Беновић најављује сарадњу са гимназијама, које имају информатичка одељења.

- Циљ је примена информационих технологија у пољопривреди - наводи она. - То подразумева употребу дронова и посебних софтвера који ће регулисати прихрану, влажност, температуру, знати да препознају болести у почетној фази, када још може да се делује на биљку без коришћења пестицида.

Ученици задовољни условима за праксу / Фото З. Јовановић

ЈАГОДЕ ПО МОДЕЛУ ИЗ НЕМАЧКЕ

ВЕЋ у априлу у газдинству школе појавиће се прве јагоде, које су гајене по најсавременијој технологији.

- Примењујемо модел из Немачке - објашњава професор Кучук. - Биће гајене на висини од 1,20 метара, што је много лакше. Не морамо да се сагињемо, јагоде су здравије, јер не леже на земљи, лакше их је брати. Реч је о сталнорађајућој сорти, које даје плодове читаве сезоне. Када буде пала температура, контејнере са висећим јагодама пренећемо на столове у нови стакленик.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)