ДА ЛИ СТЕ НА ЛИСТИ СРПСКИХ МИЛИОНЕРА? Ако сте зарадили више од ове суме мораћете да платите и порез!

С. Б.

27. 02. 2021. у 15:00

ДА ЛИ СТЕ НА ЛИСТИ СРПСКИХ МИЛИОНЕРА? Ако сте зарадили више од ове суме мораћете да платите и порез!

Фото П. Митић

ЗВАНИЧНИ српски милионери овог пута биће сви који су током прошле године зарадили више од 2.987.242 динара.

То је лимит преко кога се обрачунава порез на годишњи доходак грађана. Најплаћенији грађани Србије, али и странци који зарађују овде, пореске пријаве морају да предају до 15. маја. У супротном, прети им казна до 150.000 динара.

Пореска стопа од десет одсто обрачунава се за оне чија зарада лимит премашује до чак 5.974.848 динара. Уколико је неко зарадио и више, толико да му збир примања премашује неопорезиви износ за више од 5,97 милиона динара - држава му од тог дела узима 15 одсто.

Неопорезиви део годишњег дохотка, 2,98 милиона динара, заправо је трострука годишња просечна плата у Србији. Републички завод за статистику, уз податке о децембарској заради, израчунао је и годишњи просек. Просечна месечна бруто плата у Србији лане је износила 82.984 динара, па је годишња била 995.808 динара.

Одборници на рачун породице

ПОРЕЗ се плаћа на разлику, када се од укупне зараде одузме неопорезиви износ који износи око 2,9 милиона динара.

Основица, односно износ који се опорезује, може се додатно умањити дозвољеним одбицима. Сам обвезник може да обезбеди умањење до 40 одсто просечне годишње зараде, близу 400.000 динара, а за издржаног члана породице до највише 15 одсто годишње плате, непуних 150.000 динара.

Одбици заједно не могу да премашују половину дохотка за опорезивање.

Годину пре лимит је био 2,7 милиона динара. Тај износ у 2019. премашило је скоро 28.000 запослених у Србији. Међу њима је било и 15 одсто странаца. Током те године, најплаћенији обвезник пријавио је годишњу зараду од чак 749 милиона динара. То значи да је месечно зарађивао око 530.000 евра.

Колика је највећа плата у Србији била лане, знаћемо за неколико месеци, пошто порезницима стигну пријаве. Зарадом се не сматра само чиста плата. Порезници сабирају примања од самосталне делатности, ауторских и сродних права од непокретности, од давања у закуп покретних ствари, опорезиви приход од спортиста и спортских стручњака и приходи од пружања угоститељских услуга.

Становници Србије, уколико проверавају да ли улазе у круг званичних милионера, морају да обрачунају доходак који су остварили у домовини, али и у иностранству. Код нерезидената рачунају се само примања остварена у Србији.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)