КОВИД ПАСОШ УЛАЗНИЦА ЗА ГРЧКУ: Увођење дигиталних сертификата омогућило би безбедно путовање грађанима који су вакцинисани

Ј. Субин

27. 02. 2021. у 10:30

КОВИД ПАСОШ  УЛАЗНИЦА ЗА ГРЧКУ: Увођење дигиталних сертификата омогућило би безбедно путовање грађанима који су вакцинисани

Фото архива

ГЛАВНА преокупација земаља Европске уније тренутно је на који начин ће људи моћи да путују, нарочито када се ради о туристима и државама које живе од ове гране привреде.

Ових дана, све очи упрте су у израду дигиталног сертификата, као главног документа за прелазак границе, уз пасош. Да је добра одлука, о увођењу ове потврде, сматрају и надлежни у Србији.

Како нам је рекла министарка туризма Татјана Матић, увођење дигиталног сертификата би омогућило безбедно путовање грађанима који су вакцинисани.

- Поздрављамо ову одлуку ЕУ и пружамо подршку напорима да се масовна имунизација спроведе што пре - казала је Матићева.

- Министарство је препознало неопходност увођења овакве праксе и још пре месец и по дана покренуло је процес израде сертификата. Србија испуњава техничке предуслове за издавање дигиталних сертификата и свакако је један од лидера у спровођењу плана вакцинације.

Кинези важни

КАДА је реч о признавању вакцина различитих произвођача, Сеничић верује да ће ЕУ на крају прихватити све оне који су вакцинисани, било којим цепивом.

- Европа се никада неће одрећи великог броја туриста из Кине - сматра Сеничић.

- Мађарска и Словачка већ поручују кинеска цепива, а из ове земље у Европи годишње борави око 100 милиона људи. И то у западноевропским земљама. Нико неће забранити туристима из Русије и Кине да путују.

Српске туристе највише интересује да ли ће овог лета моћи на одмор у Грчку и под којим условима. А, министарка Матић истиче да су са овом земљом већ започети разговори о могућностима међусобног признавања дигиталних сертификата у оквиру Меморандума о разумевању у области туризма.

- Верујемо да ћемо остварити споразум на обострану корист - истакла је Матићева.

- Такође, радимо на постизању таквих билатералних споразума и са другим земљама. У току су преговори са Израелом, док је иницијатива за међусобно признавање дигиталних сертификата покренута и са Словенијом.

И директор Националне асоцијације туристичких агенција Србије Александар Сеничић сматра да је увођење дигиталних сертификата добра ствар. Он очекује и да ће отварање граница бити у априлу или мају. Ипак, чак и ако буде могуће да се путује у Грчку, за агенције ће то бити само сламка, да се потпуно не удаве и не пропадну.

- Грци су заинтересовани да се усагласе правила око путовања, јер и они желе да уведу дигиталне сертификате - објашњава Сеничић.

- Административни део би доста био олакшан. Претпостављам да би постојали посебни пунктови, где ће одређене путнике насумично тестирати, а на другом делу би се брзим читачима QR кодова пратили они који имају негативан PCR тест. Нама је сада најбитније да знамо да ће границе бити отворене. А најаве су такве да можемо да очекујемо то од априла или маја.

И антитела у бази података су осетљиво питање


ЕВРОПСКУ администрацију сада очекује три месеца мукотрпног рада да би до јуна успела да утврди правила вакциналног пасоша у шаренилу цепљења које тренутно влада на континенту и у свету. О свему ће до тада морати да се изјасне и европски посланици.

После најаве немачке канцеларке Ангеле Меркел да је таква врста документа неопходна, остало је да се утврди низ појединости и дају одговори на питања која стварају опречне ставове. Једна од основних дилема је да ли ће бити признате све вакцине, односно да ли руске и кинеске улазе у исти ранг са "западним" цепивима. Судећи према билатералним уговорима које већ склапају неке од земаља чланица, попут Грчке са Србијом, а имајући у виду да те вакцине користе и неке земље ЕУ, попут Мађарске, отвара се простор за закључак да ће свако цепиво бити валидно. И то ће бити предмет тромесечних разговора.

Фото архива

Према сазнањима "Новости", сертификат би требало да има електронски облик, односно да се уноси у одређену базу података, што за собом повлачи и врло важно питање поверљивости и доступности личних података, на шта су у ЕП нарочито осетљиви. О томе како ће изгледати сертификат и о појединостима које ће да садржи, ЕУ ће одлуку донети у сарадњи са међународним удружењем авионских превозника, туристичким организацијама, ОЕЦД-ом и Светском здравственом организацијом. СЗО, засада, позива на опрез.

Сертификат, чији се обриси већ полако назиру, требало би да личи на оне који већ постоје када се путује у оне земље где постоји опасност од зараза од неких опаких болести.

 Г. ЧВОРОВИЋ

Директор ЈУТА сматра да ће ове године моћи да се путује на више дестинација него прошле.

Биће отворене Црна Гора, Албанија, Босна и Херцеговина, Македонија и Албанија. За Хрватску сада треба PCR тест, а Турска најављује ову меру, кад буде почела сезона.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

S kojim pravom

14.03.2021. 11:39

Seničić reklamira Grčku? Zašto, kada Turska, Egipat, Italija, Slovenija, Tunis, Kipar,...imaju bolje ponude a pružaju za sličan novac veći komfor, bolju uslugu, a ima se više videti i čuti a odnosi se na arheologiju, kulturu, zabavu, čistoću mora. Lično, posle više godina Egipta, Grčka i Crna Gora me više nikad videti neće. Pre 3 godine su mi nudili poklon aranžman iz Agencije za Grčku, ali sam odbio. Neka poklone nekom ko je spremio zamrznute sarme, pasulj i nosi paštete i gotova jela.