ГАС КРЕЋЕ 2023. ГОДИНЕ: Министарка Михајловић са Бојком Борисовим о интерконекцији Србија-Бугарска

Е. Б. Т.

26. 02. 2021. у 22:56

ГАС КРЕЋЕ 2023. ГОДИНЕ: Министарка Михајловић са Бојком Борисовим о интерконекцији Србија-Бугарска

Фото З. П.

ЈАВНИ позив за избор извођача радова на изградњи гасне интерконекције Србије и Бугарске биће расписан наредне недеље, а уговор би требало да буде потписан на лето.

Планирано је да радови почну ове, а да гасовод буде оперативан 2023. године.

То је изјавила министарка енергетике Зорана Михајловић током посете српске делегације Софији. Она је разговарала са бугарским премијером Бојком Борисовим и са својом колегиницом Теменушком Петковом о сарадњи двеју земаља у области енергетике.

Михајловићева је оценила да је интерконекција тренутно најважнији пројекат Србије и Бугарске.

- Од огромног је значаја јер ће нам омогућити да још више будемо транзитна држава, као и да диверзификујемо и снабдеваче и путеве - истакла је министарка.

- Обезбедиће нам и повољније цене гаса и боље повезивање целог региона.

Веза са Софијом и Истанбулом

СРПСКА делегација имала је прилику да се упозна са радовима на изградњи ауто-пута од Софије до границе са Србијом, такозваном магистралом Европа. Тај пут се наставља на Источни крак Коридора 10 од Ниша до Димитровграда, који је у потпуности завршен и пуштен у саобраћај крајем 2019. године, саопштило је министарство.

Премијер Борисов је указао на то да Србија и Бугарска много тога граде заједно и да никада нису имале тако блиске односе, те да ће наставити да чувају пријатељство и да и даље раде заједно. Петкова је оценила да је састанак важан због разматрања свих битних питања у билатералној сарадњи двеју држава у енергетици. Интерконекција која ће омогућити диверзификацију за цео регион, како је истакла, биће од користи и привреди и нашим грађанима.

Укупна дужина тог гасовода на територији Србије, од Ниша до Димитровграда, је 109 километара, а планирани капацитет је 1,8 милијарди метара кубних. Процењена вредност инвестиције износи 85,5 милиона евра, а финансира се из претприступних фондова ЕУ и зајма Европске инвестиционе банке, док преостала средства обезбеђују наша држава и јавно предузеће "Србијагас".

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)