БИРА СЕ НАШ ЕЛИОТ НЕС: Све спремно за примену закона о утврђивању порекла имовине

Д. М.

27. 02. 2021. у 11:00

БИРА СЕ НАШ ЕЛИОТ НЕС: Све спремно за примену закона о утврђивању порекла имовине

Фото Танјуг

ВЛАДА Србије требало би следеће недеље да именује "српског Елиота Неса", који ће руководити посебном јединицом Пореске управе задужене да "чешља" имовину политичких функционера, привредника, али и обичних грађана.

Постављањем главног "ловца на екстрапрофитере" практично ће бити заокружене све припремне радње за почетак примене Закона о утврђивању порекла имовине и посебном порезу, која почиње 12. марта. Шеф посебне јединице Пореске управе биће стручњак који има најмање деценију радног искуства на пословима из области пореског поступка, бира га Влада на пет година, на предлог министра финансија Синише Малог.

"Новостима" је потврђено да је све спремно за почетак примене закона. Додатна стручна обука инспектора је у току, просторије су спремне, Скупштина Србије усвојила је и измене Закона које ће помоћи ефикаснијем утврђивању нелегално стечене имовине.

Фото М. Анђела

И министар Мали је поручио да је у оквиру Пореске управе формиран Сектор за порекло имовине, који ће се бавити овим пословима, а који за почетак броји око 20 инспектора:

- То су најискуснији инспектори из редова Пореске управе, а систематизацијом је планирано да их буде укупно 60.

Он је нагласио и да су измене Закона које су протекле недеље биле пред посланицима у парламенту, биле усмерене управо ка томе да Закон може ефикасније и брже да се спроводи. Мали је додао и да је Закон потврда напора Владе и њене опредељености да се бори против корупције, да ће важити за све грађане и да неће бити повлашћених.

Најзначајније измене Закона које је усвојила Скупштина, односе се на тзв. издатке за приватне потребе физичких лица. То, како је објаснио Мали, значи да ће се први на удару Закона наћи они код којих је највећа несразмера између законитих прихода и расхода.

ПАНИКА У ДЕЛУ ОПОЗИЦИЈЕ

НА критике из дела опозиције да Закон има за циљ да легализује незаконито стечену имовину, из власти поручују да је "нервоза у тајкунским редовима све већа" и да многи опозициони лидери страхују да неће моћи да докажу како су се обогатили. Из власти на нападе узвраћају и тврдњама да су поједини опозициони лидери брже-боље, пре почетка примене Закона, своју имовину почели да пребацују у иностранство.

Односно, предмет истраге биће они који су трошили више, на некретнине, аутомобиле, скупа летовања и зимовања, него што су пријавили да су зарадили и на шта плаћају порез.

Ко не буде могао да докаже да је на законит начин стекао имовину, остаће без три четвртине те вредности, односно на њу ће платити 75 одсто пореза, а ако суд утврди да му је имовина стечена кривичним делом, биће му одузет целокупно прибављен иметак.

Фото: Depositphotos

По закону, на удару ће се наћи они у које се посумња да за највише три године имају за 150.000 евра већу имовину од пријављених података. Усвојена је и измена Закона у делу где се помиње "незаконито стечена имовина" и та формулација промењена је у "имовину на коју се утврђује посебан порез", како се овај израз не би поистовећивао са изразом "имовина проистекла из кривичног дела".

Министарка правде Маја Поповић обећала је у име Владе да ће борба против корупције и криминала бити непоколебљива:

- Ово је антикорупцијкси закон пар екселанс. Ова држава показала је да се јасно одредила и против корупције и криминала.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)