ШТА ЗНАЧИ „ЋУТАЊЕ УПРАВЕ” И КАКО СЕ У ПРАКСИ ПРИМЕЊУЈЕ? Зашто фриленсери не могу да се правно одбране „ћутањем Пореске управе”?

Novosti online

26. 02. 2021. у 14:06

ШТА ЗНАЧИ „ЋУТАЊЕ УПРАВЕ” И КАКО СЕ У ПРАКСИ ПРИМЕЊУЈЕ? Зашто фриленсери не могу да се правно одбране „ћутањем Пореске управе”?

Фото: А. Станковић

ИСТИНА је да се Пореска управа годинама није оглашавала и да никада нису вршили овакву контролу, али се то не може назвати ‘ћутањем управе’, објашњава за Стартит Дневник Катарина Павловић, правна саветница Удружења радника на интернету.

Тај појам се према писању бизнис.рс, последњих дана појавио међу фриленсерима, као могући начин да зауставе ПУ у идеји да им наплати порезе и доприносе за пет година уназад. Међутим, „ћутање управе” се у правном смислу односи на нешто потпуно друго. 

- Када ви поднесете неки захтев, да добијете на пример мишљење државног органа, а он вам не одговори у прописаном законском року од 30 дана, ви у том тренутку можете да поднесете жалбу због ‘ћутања управе’. Како не постоји захтев који су радници на интернету раније подносили захтев ПУ, а да она на њега није одговорила, нема ни основа за овакву жалбу - сматра Павловић.  

Исто је за бизнис.рс рекла и Милица Бисић, експерткиња за јавне финансије и професорка факултета ФЕФА.  

- Ако неко од њих јесте писао Пореској управи, могао би, само за свој случај, да се позове на овај институт, уколико има писмене доказе - наводи Бисић.

Но, то свакако не решава ситуацију. Они фриленсери који тврде да су се раније обраћали Пореској управи с питањем како да плате порез, радили су то усменим путем у самим филијалама, тако да немају доказ да је Пореска управа ћутала или их погрешно информисала. 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (1)

MiKi

28.02.2021. 10:11

Kako god vi na ovo gledali i kako god se to zvalo, besmisleno je i krajnje drsko nekome naplatiti nešto što nije dobio ili iskoristio. Ne možete nekome naplatit zdravstveno osiguranje koje nije koristio, niti penziono a da mu ne upišete radni staž. Zdravstveno osiguranje retroaktivno, kako? Po tome biste mogli svima da nam naplatite životno osiguranje za prošlu godinu. Dobar posao. Ko god vam plati, sigurno nije kandidat za isplatu premije od osiguranja jer je taj period već preživeo. Porez DA, ali doprinose NE.