ПРОЦЕДУРУ СХВАТИТЕ ОЗБИЉНО: Ако желите стамбени кредит морате код лекара на преглед

Б. Царановић

26. 02. 2021. у 16:22

ПРОЦЕДУРУ СХВАТИТЕ ОЗБИЉНО: Ако желите стамбени кредит морате код лекара на преглед

Илустрација / Фото Depositphotos

ОБАВЕЗНО животно осигурање уз стамбени кредит пракса је коју су банке у Србији одавно увеле, а многи њихови клијенти се и даље изненаде када током процедуре за кредит буду у обавези да обаве и систематски преглед.

Банкари и осигуравачи кажу да је у питању уобичајена процедура да би се лекарским прегледима и тестовима утврдило здравствено стање, а самим тим и висина премије.

Проблем је што се дешава да због необавештености многи ове прегледе не схвате озбиљно, па се не придржавају лекарских савета пре проверавања крвне анализе. Зато поједини параметри не покажу реално здравствено стање, а висина премије буде виша него што би требало.

НИЈЕ ОБАВЕЗНО

ЖИВОТНО осигурање није обавезно приликом одобравања захтева за стамбени кредит. Постоји као могућност, и смањује премију осигурања кредита код Националне корпорације за осигурање стамбених кредита за 0,25 одсто, али се већина клијената ипак опредељује да плати нешто вишу премију, пошто им се више исплати него да сваке године плаћају животно осигурање.

Према речима Нине Б. из Београда, када је недавно подизала стамбени кредит, банка је захтевала и ризико животно осигурање. Била је изненађена што је морала да обави систематски преглед. Мислећи да се ради само о формалности, пре одласка у лабораторију је доручковала, те су резултати показали повишен шећер у крви и склоност ка дијабетесу, што је утицало на повећање премије готово двоструко!

Фото: Depositphotos

- Осим уобичајене крвне слике, анализе мокраће која показује колико је ризик од појединих болести, често је неопходно урадиити и тест на ХИВ, хепатитис Це, ултразвук срца, стомака, преглед код интернисте - кажу банкари.

- Од здравственог стања зависи колико ће корисник кредита плаћати премију животног осигурања. На већу премију може да утиче ниво холестерола, триглицерида, шећера, билирубина, ако мушкарци аплицирају и резултати ПСА теста, којим се утврђује стање простате. Понекад се тражи вредност БМИ - однос између телесне тежине и висине, који указује на степен гојазности.

ЗАШТИТА

Како осигуравачи кажу, осим што је банкама неопходно да осигурају да ће дуг бити исплаћен и у случају да се нешто догоди клијенту, осигурање је корисно и као заштита члановима породице да у нежељеним околностима не остану са дуговима. Наглашавају да када су у питању веће суме новца, банци је потребна процена здраственог стања клијента пред којим су деценије дуговања. Зато се пре здравственог прегледа попуњава упитник, на основу ког се захтевају анализе.

У Народној банци Србије кажу да се најчешће, уговор о осигурању живота закључује као обезбеђење кредита уз стамбене кредите, готовинске или рефинансирајуће динарске кредите, и тада се трошак осигурања укључује у обрачун ефективне каматне стопе кредита и обелодањује у кредитној документацији клијента банке.

- Могуће је да се уговор о осигурању живота преко банке закључи и независно од кредитног производа или као погодност уз те производе - кажу у НБС.

- Већина банака које имају сагласност НБС да обављају послове заступања у осигурању у својој понуди имају животна осигурања.Да ли ће банка уз одређени производ захтевати и животно осигурање као обезбеђење, зависи од њених унутрашњих аката и каталога производа. Лекарски преглед или упитник о здравственом стању захтева се због процене ризика, односно осигураниковог здравственог стања, што утиче и на висину премије осигурања и, што је још важније, утиче на исплату накнаде из осигурања уколико се осигурани случај догоди.

 

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (0)